OPEC: Těžební kvóty se měnit nebudou

eko, ČTK
12. 12. 2005 10:33
Kuvajt - Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se shodli na tom, že kvóty pro těžbu ropy zůstanou beze změn. Současná těžba kartelu je nejvyšší za posledních 25 let.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Kartel rovněž stáhne svou nabídku dodatečných dodávek ropy z volných kapacit, řekl dnes před zahájením schůzky v Kuvajtu prezident OPEC a kuvajtský ministr energetiky Ahmad Fahd Sabah.

Záměr ponechat těžební kvóty beze změny na 28 milionech barelů denně již nejvlivnější činitelé OPEC opakovaně signalizovali dlouho před dnešní schůzkou. V posledních dnech rovněž dospěli k tomu, že již není zapotřebí, aby kartel odběratelům nabízel veškerou dodatečnou ropu z nevyužitých kapacit v objemu asi dvou milionů barelů denně.

PŘEČTĚTE SI: Ceny ropy rostly kvůli londýnské explozi

Nabídku dodávat veškerou volnou ropu kartel učinil odběratelům na poslední schůzce v září, kdy byly ceny ropy na rekordní úrovni kolem 70 dolarů za barel. Nabídka se ale nesetkala s velkým zájmem, protože rafinerie zpracovávaly ropu na hranici kapacit a světová poptávka kvůli vysokým cenám a teplému podzimu klesla.

OPEC tak odloží obtížné rozhodnutí o případném snížení těžebních kvót na další měsíce. Kartel se na příští schůzce sejde ještě před březnem, řekl dnes saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí.

OPEC nemá zatím důvod nic měnit

Ceny jsou nyní nadále na vysoké úrovni kolem 60 dolarů za barel, takže OPEC nemá důvod zatím nic měnit. Obavy ropných zemí však vzbuzují nynější vysoké zásoby ropy v průmyslových zemích a odhady poklesu poptávky v tradičně slabém druhém čtvrtletí dalšího roku. Někteří analytici kvůli tomu čekají prudký pokles cen, OPEC je však zatím přesvědčen, že ropa zůstane nad 50 dolary za barel.

Celkový limit těžby v OPEC bez Iráku je nyní 28 milionů barelů denně a skutečná těžba včetně Iráku se pohybuje kolem 30 milionů barelů. Pro první čtvrtletí příštího roku se odhaduje poptávka po ropě z OPEC na 29,8 milionu, ve druhém čtvrtletí však má klesnout na 27,7 milionu b/d.

 

Právě se děje

Další zprávy