SERIÁL: Světová ekonomika 11/2005

eko
30. 12. 2005 7:30
GM propustí v USA 30 tisíc zaměstnanců a zavře 12 závodů. Nová koalice v Německu zvýší daně. FED zvýšil úrokové sazby na nejvyšší hodnotu za 4 roky.

General Motors propustí desetitisíce lidí

Americká automobilka General Motors oznámila, že kvůli malé poptávce uzavře 12 závodů v Severní Americe nebo v nich výrazně omezí výrobu. V následujících třech letech také propustí desetinu pracovní síly, tedy 30 tisíc lidí, což je o pět tisíc více než původní plán. Letos už koncern zavřel tři továrny.

Společnost chce ročně vyrábět o milion aut méně. Omezí také výdaje na zdravotní péči zaměstnanců celkem o 3 miliardy dolarů. Každý rok tak má firma ušetřit na nákladech celkem 7 miliard dolarů.

General Motors dnes ovládá už jen čtvrtinu trhu a stále ztrácí na úkor jiných, především asijských automoilek. Způsobil to hlavně menší zájem o sportovní terenní auta (takzvaná SUV), která jsou základem produkce automobilky. Jen letos vykázal GM ztrátu přes 4 miliardy dolarů a jeho akcie se propadly o 40 procent.

Propouštět se chystá i Ford. Zatímco média spekulují o počtu propuštěných, automobilka představí plán úspor až na jaře.

Německá koalice: Zvýšíme daně

Německé strany CDU/CSU a SPD představily koaliční smlouvu na nadcházející volební období. Vláda chce ročně vybrat na nových daních nebo ušetřit 35 miliard eur.

Má toho dosáhnout například zvýšením DPH z 16 procent na 19 nebo vyšším zdaněním lidí s nejvyššími příjmy. Jim stoupne sazba daně o tři procentní body na 45 procent.

Novinku zavede také do zákoníku práce: zkušební lhůta pro nové zaměstnance nebude 3 měsíce, ale osmkrát déle, celkem dva roky. Věk pro odchod do důchodu se zvedne o dva roky na 67 let.

Přečtěte si více o představách vlády premiérky Merkelové.

Americká centrální banka zvyšuje sazby

Výbor guvernérů amerického Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4 procenta. Bylo to již dvanácté zvýšení úroků v řadě a základní sazba se tak zvýšila na nejvyšší hodnotu za poslední 4 roky. Centrální banka USA tak bojuje proti inflačním tlakům.

Před sérií zvýšení úrokových sazeb se v červnu dostala sazba na jedno procento, nejníže od roku 1958. Úroky byly dokonce nižší než inflace.

 

Právě se děje

Další zprávy