Sarkozy opatřil Francouzům miliardové zakázky v Číně

djl, bbc
26. 11. 2007 12:20
Hladová Čína koupí letadla a postaví jadernou elektrárnu

Praha - Francouzští podnikatelé během návštěvy svého prezidenta Nikolase Sarkozyho v Číně vyjednali obchody za více než dvacet miliard euro.

Čína od Francie zakoupí více než 160 cestovních letadel Airbus a nechá si postavit jadernou elektrárnu se dvěma bloky na jihu země. Francie vlastní část akcií Airbusu stejně jako Německo. Ve firmě Areva, jež postaví jadernou elektrárnu, má pak majoritní podíl. Pro Francii tak jde o velký obchod, který má napomoci i obnově reputace firmy Airbus.

"Nikdy dříve jsme takto objemný obchod nerealizovali," řekl Sarkozy čínskému prezidentu Chu Ťin-tchaovi na schůzce v Čínském všelidovém shromáždění.

Stěhování milionů Číňanů do měst, rostoucí ekonomika a zájem o bydlení dostává na přední místa čínských boháčů obchodníky s realitami
Stěhování milionů Číňanů do měst, rostoucí ekonomika a zájem o bydlení dostává na přední místa čínských boháčů obchodníky s realitami | Foto: Reuters

Čína hladoví po energii

Jaderná elektrárna bude postavena během šesti let a od roku 2014 by měla dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Spravována bude nově založenou společností, kterou založí Areva společně se svým čínským partnerem China Guangdong Nuclear Power Corp.

Podle zpravodaje BBC Jamese Reynoldse Čína musí uspokojit svou spotřebu elektrické energie a právě Francie je ideálním partnerem, protože je mocností, co se jaderných elektráren týče.

Čína se pravděpodobně během několika let stane druhým největším trhem s elektrickou energií na světě.

Prodej 110 letadel Airbus A320 a 50 o něco větších A330 je pozitivní zprávou pro celou Evropu. Díky jeho uskutečnění by se mohl oživit tento sektor ekonomiky.

Související:

Nejšpinavější elektrárny mají v USA a v Číně

O klima se mají starat hlavně bohaté země, tvrdí Čína

Čínští byznysmeni vyhánějí rolníky, ti se bouří

Čína svrhla dolar zase níž. Koruna tak hlásí rekord


 

 

Právě se děje

Další zprávy