Růst slovenské ekonomiky zrychlil

Red EKO, ČTK
15. 8. 2006 9:27
Bratislava - Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo meziročního růstu na 6,6 procenta ze 6,3 procenta za první tři měsíce roku.
Foto: Profimédia

Vyplývá to z dnes zveřejněného odhadu slovenského statistického úřadu.

Čísla jsou vyšší než odhady analytiků. Zaměstnanost podle statistiků vzrostla ve druhém čtvrtletí o 2,3 procenta na 2,12 milionu lidí.

"Růst na úrovni 6,6 procenta nebyl takovým překvapením, i když trh čekal méně," řekla analytička Slovenské spořitelny Mária Valachyová. Rychlejší růst, než se očekávalo, podle ní naznačily údaje z minulého týdne o průmyslové výrobě.

Investice jsou tahounem

Ekonomiku ve druhém čtvrtletí podle ekonomů táhly hlavně investice a spotřeba domácností.

"Výraznější změnu očekáváme až ve druhé polovině roku, kdy se má zrychlit vývoz díky novým kapacitám v automobilovém průmyslu," dodala Lucia Štekláčová z ING Bank.

Podle sezonně upravených údajů ekonomika Slovenska za druhé čtvrtletí reálně vzrostla proti stejnému období minulého roku o 6,2 procenta.

V běžných cenách HDP dosáhl 403,2 miliardy slovenských korun (301,7 miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o 10,3 procenta.

Statistici dnes zveřejnili jen odhad bez struktury HDP. O podrobnějších a zpřesněných údajích za druhé čtvrtletí budou informovat 7. září.

Slovenská ekonomika jede

Dnešní čísla podle analytiků naznačily, že v porovnání s okolními státy bude slovenská ekonomika patřit k nejrychleji rostoucím.

Česká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku zrychlila meziroční růst na 7,4 procenta z 5,4 procenta v prvním čtvrtletí 2005. Šlo o nejvyšší údaj od roku 1995.

Odhad růstu ekonomiky dnes zveřejnil i maďarský statistický úřad. HDP Maďarska ve druhém čtvrtletí letošního roku prudce zpomalilo na 3,6 procenta z 4,6 procenta v prvním čtvrtletí. Za slabším růstem stál hlavně zemědělský sektor.

Po úpravě o sezonní vlivy pracovalo podle statistického úřadu ve slovenské ekonomice zhruba 2,12 milionu lidí, což je o 1100 lidí méně než před úpravou.

 

Právě se děje

Další zprávy