Rusko a Bělorusko se nedohodly na dodávkách ropy

ČTK ČTK
31. 12. 2009 23:45
Obě země slibují, že to nijak neomezí dodávky do Evropy
Běloruská hlava státu a jeho ruský protějšek: Alexander Lukašenko a Dmitrij Medveděv. Ilustrační snímek
Běloruská hlava státu a jeho ruský protějšek: Alexander Lukašenko a Dmitrij Medveděv. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Moskva - Rusko a Bělorusko se dnes, v poslední den roku, nedokázaly dohodnout na dodávkách ropy pro příští rok. Oznámily to ruské agentury. Ruská vláda nicméně ujistila, že nehodlá zastavit dodávky ropy a zve běloruské partnery k dalším jednáním.

"Ruští dodavatelé ropy zaručují plnění svých závazků v souladu s platnými kontrakty jak vůči odběratelům v Bělorusku, tak i v Evropě," praví se ve vládním prohlášení.

Spor se týká otázky, jak velká část dodávek pro Bělorusko má být osvobozena od ruských vývozních cel. Minsk podle ruské strany "neopodstatněně požaduje, aby Rusko nadále dotovalo běloruskou ekonomiku dodávkami ropy bez cla nejen pro vnitřní (běloruskou) spotřebu, ale na celý objem dodávané suroviny".

Před třemi lety ale obdobný spor na čas zastavil i dodávky v ropovodu Družba, vedoucím přes Bělorusko.

O nové dohodě obě strany jednaly od 10. prosince, ale bezvýsledně. Od 1. ledna se tak Rusko začne vybírat vývozní clo ze vší ropy, dodávané do Běloruska. Nicméně Moskva nadále ujišťuje, že "vzhledem k zvláštnímu charakteru spojeneckých vztahů" je ochotna dodávat bez cla ropu určenou pro běloruský trh, a v této souvislosti zve běloruské partnery k dalším jednáním v lednu.

Letos Bělorusko odebralo přibližně 21,5 milionu tun ruské ropy. Podle ruského tisku Moskva byla ochotna napřesrok dodat bez cla osm až devět milionů tun.

V lednu 2007 se obdobný spor vyhrotil natolik, že zastavil i dodávky ruské ropy do střední a západní Evropy. V odpovědi na ruská vývozní cla, která měla potrestat Bělorusko za reexport laciné ruské ropy, totiž Minsk prudce zvýšil poplatky na tranzit ruské ropy - a o týden později přestala téct ropa v obou větvích ropovodu Družba, jak severní do Polska a Německa, tak jižní, směřující přes Ukrajinu na Slovensko, do Maďarska a Česka. Konflikt se urovnal po 11 dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy