`Rudý klobouk` uloví v Brně IT talenty

Dušan Klimeš
9. 1. 2007 11:45
Brno - Přední světový tvůrce softwaru, americký Red Hat, se rozhodl otevřít v Česku technologické centrum. Líbí se mu místní talenty.
Společnost Red Hat má svérázné logo muže v červeném klobouku
Společnost Red Hat má svérázné logo muže v červeném klobouku | Foto: Red Hat

Firma produkuje software napsaný pro operační systém Linux. Ten patří k otevřeným systémům, tedy každý uživatel či programátor zná jeho kód a může si ho i upravovat.

"Můžeme s potěším oznámit, že jsme se rozhodli postavit vývojové centrum produktů Red Hat v Brně. Město jsme si vybrali hlavně kvůli bohaté nabídce talentovaných programátorů," říká Paul Cormier, výkonný viceprezident inženýringu Red Hat.

Mládí vpřed

Centrum vyroste poblíž Fakulty informatiky Masarykovy univerzity na třech tisících metrech čtverečných. Ne náhodou.

"Společnost předpokládá rozsáhlou spolupráci s univerzitami, zejména s brněnskou Masarykovou univerzitou," vysvětluje Tomáš Hruda, generální ředitel agentury Czechinvest, která příchod amerického investora připravovala.

"Spolupráce bude probíhat na mnoha úrovních, od zadávání diplomových prací, přes stáže studentů ve firmě, až po možné vytvoření nových učebních oborů na fakultě ve spolupráci a na podnět firmy Red Hat," upřesňuje Hruda.

Dodává, že se jedná o špičkové vývojové centrum jedné z největších softwarových firem světa, které naláká a vychová desítky excelentních odborníků.

Nejen peníze

Investice samotná bude mít hodnotu asi 38 milionů korun. Podle Czechinvestu má ale mnohem větší význam její nefinanční část.

Do Česka se v poslední době totiž přesouvá manuální výroba mnoha firem. Kromě automobilek TCPA či Hyundai si tuzemsko oblíbili i výrobci LCD obrazovek jako Changhong či BenQ.

Jejich investice jsou sice mnohem větší, ale Red Hat bude zvyšovat potenciál v oblasti vzdělanosti. 

Část své činnosti se rozhodl do Česka přesunout i Microsoft, největší výrobce softwaru na světě. Vystaví zde unikátní centrum pro podporu softwaru pro mobilní telefony.

Firma Red Hat má sídlo v Severní Karolíně a své pobočky má v 25 zemích světa. Mimo jiné spolupracuje i se společností Sun Microsystems.

 

Právě se děje

Další zprávy