Microsoft: Centrum mobilů bude v Praze

dkl, ČTK
31. 10. 2006 16:30
Praha - Ve světě unikátní a jediné centrum pro podporu mobilních telefonů vystaví Microsoft v České republice.
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu.
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu. | Foto: Reuters

Jedním ze softwarových trhů, na kterém Microsoft nevládne svojí železnou rukou monopolu, jsou mobilní telefony.

Přestože existuje aplikace Windows Mobile, má na tomto trhu pouze něco kolem šesti procent. Nejen Microsoft je válcován konkurenčním systémem Symbian.

V boji proti konkurenci by americké softwarové firmě měla pomoci Česká republika. Přesněji řečeno evropské centrum pro mobilní technologie, které by mělo začít poskytovat služby již v lednu 2007.

Výše investice ale zatím není známa.

Nejužívanější operační systém světa pro PC
Nejužívanější operační systém světa pro PC | Foto: Aktuálně.cz

Jste v mobilech "silní"

"Praha byla pro vybudování prvního střediska svého druhu na světě zvolena zejména díky otevřenosti českého trhu mobilním a informačním technologiím a dostupností kvalitních odborníků zaměřených na mobilní a informační technologie," říká generální ředitel české pobočky Michal Čupa.

Centrum by mělo úzce spolupracovat s evropskými výrobci a prodejci mobilních telefonů a snažit se jim "vnutit" produkt firmy Microsoft, tedy Windows pro mobily.

Zatím ho používá asi 3,4 milionu přístrojů. Ambice firmy jsou však velké, do roku 2010 počítá se 44 miliony mobilních telefonů s Windows systémem "ve střevech".

"Mobilní technologie jsou velkou konkurenční výhodou Evropy v globální ekonomice. Proto jsme velice rádi, že pro vytvoření takto unikátního centra byla vybrána právě Praha," uvedl viceprezident pro strategii v regionu Evropa, Střední Východ a Afrika Jan Mühlfeit.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Podpora ostatních

Firma začala budovat tým odborníků na mobilní technologie, kteří budou mít na starosti technickou podporu operátorů.

Vedle toho bude centrum zajišťovat vzdělávání pracovníků mobilních provozovatelů, představování nejnovějších mobilních technologií zástupcům provozovatelů a českým a evropským výrobcům software, kteří budou moci na základě mobilních řešení Microsoftu
vyvíjet vlastní aplikace.

Spolupracovat chce i s tuzemskými vysokými školami. Již před časem firma udělila půlmiliónový grant Vysoké škole báňské v Ostravě.

 

Právě se děje

Další zprávy