Rekordní USA. Schodek rozpočtu bude 1,2 bilionu dolarů

Ekonomika Ekonomika
7. 1. 2009 17:24
V Německu je bez práce přes 3 miliony lidí
Kancléřka Angela Merkelová. Ilustrační snímek.
Kancléřka Angela Merkelová. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Berlín/Washington -  Rozpočtový deficit Spojených států dosáhne v tomto fiskálním roce do konce září rekordní sumy 1,186 bilionu dolarů, a proti loňskému dosud rekordnímu schodku 455 miliard dolarů tak bude více než dvojnásobný. V pravidelném výhledu to dnes odhadl Rozpočtový úřad kongresu.

Deficit bude důsledkem hluboké ekonomické recese, která srazila příjmy z daní, a rozsáhlých vládních výdajů na podporu krizí zasaženého finančního sektoru. Do odhadu přitom není započítán připravovaný stimulační plán nastupujícího prezidenta Baracka Obamy, ani desítky miliard dolarů na vojenské operace v Iráku a Afghánistánu.

Nejde o jedinou špatnou zprávu dnešního dne. Počet lidí bez práce v Německu v prosinci vzrostl asi o 18 000 na 3,181 milionu osob. Nezaměstnanost v zemi tak vzrostla poprvé od února 2006.

A recese ve Spojených státech bude podle Fedu trvat celý rok a ke zlepšení situace dojde až v roce 2010.

Míra nezaměstnanosti v Německu tak nyní podle informací tamních úřadů práce dosahuje 7,6 procenta. Lidí bez práce přibylo více, než očekávali analytici. Ti předpovídali, že počet nezaměstnaných naroste asi o 10 tisíc.

Nezaměstnanost v zemi navíc ještě stoupne. Propouštění už oznámily velké firmy jako Siemens.

Německá vláda už v prosinci oznámila, že chystá 25miliardový balíček, který má zachránit největší evropskou ekonomiku před začínající recesí.

Nedávno přitom uznávaný magazín Der Spiegel napsal, že politici plánují uvolnit až 40 miliard eur.

Podle informací Suddeutsche Zeitung a Frankfurter Rundschau by mělo zhruba deset miliard směřovat k lidem, kteří se kvůli finanční krizi dostali do existenční nouze. Kromě toho vláda zvažuje i další opatření.

Ve Spojených státech podle zprávy Fedu, o které informoval server BBC, HDP klesne v prvním půlroce více, než se čekalo. A propad trhu s nemovitostmi bude pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy