Rating Řecka může spadnout až o dva body, varuje S&P

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
3. 12. 2010 9:28
Budoucí hodnocení Řecka závisí na tom, jak agentura vyhodnotí záchranný mechanismus.
Rating od nezávislých agentur je hlavním vodítkem pro investory. Ilustrační foto.
Rating od nezávislých agentur je hlavním vodítkem pro investory. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Co se stane, až bude za dva roky evropský stabilizační fond nahrazen evropským stabilizačním mechanismem (ESM)? Odpověď na tuhle otázku může snížit rating Řecka až o dva stupně.

Upozornila na to mezinárodní ratingová agentura Standard&Poor's, která začadila hlavní ratingové známky země do režimu pozorování s negativním výhledem. Současnou známku BB plus může do tří měsíců snížit a záležet bude právě na výsledcích zkoumání nového mechanismu.

Pokud se potvrdí, že v rámci stálého krizového mechanismu ESM budou upřednostněny zájmy veřejných věřitelů na úkor zájmů věřitelů soukromých, pak bude téměř jistě následovat snížení ratingu. Řecko je vzhledem ke svým finančním problémům potenciálním příjemcem pomoci z ESM. Agentura tak zaujala vůči Řecku podobný postoj, jaký nastínila i v případě Portugalska. To ale v tuto chvíli žádnou pomoc nečerpá.

Ministři financí eurozóny se minulý týden dohodli, že součástí nového mechanismu na řešení dopadů dluhové krize budou i některá nová ujednání. Jde hlavně o to, že na státní dluhopisy vydané po roce 2013 se bude vztahovat doložka kolektivního postupu. To má být nástroj, který členským zemím umožní restrukturalizovat dluhy, pokud s tím vysloví souhlas určité procento věřitelů.

Nový mechanismus také umožní akcionářům ESM iniciovat restrukturalizaci dluhů případ od případu. Předpokládá se zároveň, že každá půjčka, která po roce 2013 půjde z tohoto nového mechanismu, bude mít prospěch ze zmíněného statutu přednostního věřitele.

"Předpokládáme, že zavedení statutu 'přednostního věřitele' pro budoucí státní půjčky z ESM by mohlo nepříznivě ovlivnit šance soukromých držitelů státních dluhopisů dostat svou investici zpět. Myslíme si, že taková podřízenost by mohla zhoršit vyhlídky na včasné a plné splacení státního dluhu pocházejícího mimo mechanismus ESM, a patrně by také snížila šanci na splacení takového dluhu," píše se ve sdělení ratingové agentury.

S& P uvedla, že vyčká na podrobnosti plánu a teprve pak rozhodne, zda rating Řecka sníží. Případnou změnu ratingu by agentura zřejmě provedla do tří měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy