První dáma byznysu se ujímá žezla

Dušan Klimeš
1. 10. 2006 0:00
New York - Do vedení společnosti Pepsi dnes definitivně usedne Indra K. Nooyi, první žena v této pozici u této firmy. Uvnitř: ŽIVOT NEJMOCNĚJŠÍ ŽENY

Stvrdí tak svoji pozici nejmocnější ženy ekonomické sféry. Magazín Forbes jí ve svém prestižním žebříčku sta nejmocnějších žen planety přiřkl čtvrté místo. Porazit ji dokázala jen Angela Merkelová, Condoleezza Riceová a Wu Ťi, která je čínskou vicepremiérkou.

Vedení ve firmě vyrábějící nealkoholické nápoje přebírá po Stevu Reinemundovi, který ve svých padesáti osmi letech pomýšlí na odpočinek.

Indra Krishnamurthy Nooyi se narodila před jednapadesáti lety v indickém městě Madras, kde získala na místní škole bakalářský titul. Poté si vzdělání prohloubila v Kalkatě a na prestižní americké škole Yale.

Infobox

Život Indry Nooyi:

  • Narodila se 28. října 1955 ve městě Madras v Indii
  • Vystudovala Madras Christian College, dále Indian Institute of Management a Yale School
  • Pracovala ve firmách jako Johnson & Johnson, Motorola či ABB
  • Do Pepsi nastoupila v roce 1994
  • V roce 2001 se stala šéfkou financí
  • Od 1. října 2006 má na starosti celou firmu
  • Má dvě dcery, s manželem žije v Connecticutu

Od techniky k limonádě

Svoji kariéru začala v Boston Consulting Group. Než se dostala do Pepsi, vyzkoušela ještě práci pro Motorolu či Asea Brown Boveri, což je švýcarská technologická společnost.

Ve společnosti Pepsi, kde pracuje od roku 1994, byla zodpovědná například za akvizici firmy Tropicana v roce 1998. Rok 2001 pro ni znamenal zlom, protože se dostala do nejužšího vedení. Byla jmenována ředitelkou pro finanční záležitosti.

Pak už zbývala jen jediná vyšší funkce, kterou může pracovník dosáhnout. A to se po pěti letech Indře Nooyi povedlo. V jednačtyřicetileté historii firmy před ní v této funkci působili čtyři muži.

Mezi obry

Ode dneška tak bude zodpovědná za gigant mezi potravinářskými firmami. Ovšem nejen mezi nimi. Vždyť tržní kapitalizace Pepsi dosahuje sto miliard dolarů a řadí ji tak mezi světovou špičku.

Foto: Pepsi

Kromě toho má firma roční příjmy 33 miliard dolarů ročně a ve svém portfoliu má sedmnáct různých značek, které se snaží prodat žíznivým zákazníkům.

Mocná Indka má své společnosti pomoci především při budování pozic ve své domovině a okolních asijských státech. Právě v Indii nedávno Pepsi i její arcirival Coca-Cola pořádně narazili. Tamní ekologická komise totiž uvedla, že v nápojích těchto firem jsou pesticidy. V několika státech byla dokonce zakázána a školáci museli přísahat, že sladké vody pít nebudou.

O několik týdnů později centrální vláda klatbu zrušila s tím, že není dostatek důkazů, že by pesticidy ve výrobcích obou firem byly.

Vedle svého hlavního zaměstnání je Indra ve správních radách několika dalších institucí jako Federal Reserve Bank of New York, což je jedna z amerických centrálních bank.

Se svým mužem Rajkishanem a dvěma dcerami žije ve městě Greenwich ve státě Connecticut.

 

Právě se děje

Další zprávy