Prodej BMW se propadl o čtvrtinu

Ekonomika Ekonomika
5. 12. 2008 13:01
Zákazníci v listopadu nakoupili jen necelých sto tisíc vozů
Foto: BMW

Frankfurt - Neměcká automobilka BMW prodala v listopadu o čtvrtinu vozů méně než o měsíc dříve. Největší světový výrobce luxusních vozů doplácí na omezování výdajů ze strany spotřebitelů.

Listopadový prodej poklesl ve všech částech koncernu celkem o 25,4 procenta na 96 570 vozů. V případě samotného BMW to bylo o 26,2 procenta, malých automobilů Mini vyráběných ve Velké Británii se prodalo o 20,8 procenta méně a o moc lépe na tom nebyl ani luxusní Rolls-Royce, jichž zákazníci koupili o 18,5 procenta méně než v říjnu.

Automobilka, která již dříve ohlásila, že se od pátku na čtyři týdny zastaví výrobní linky oxfordského závodu Mini, včera rovněž oznámila, že se její zisk během uplynulého měsíce snížil o 63 procent.

V Německu se podle údajů tamní asociace automobilového průmyslu letos dosud prodalo rekordně nízké množství vozů, údaje za listopad mluví o téměř 18 procentním meziročním poklesu. Pokud bude pád pokračovat stejným tempem, prodej podle organizace příští rok klesne na nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.

 

Právě se děje

Další zprávy