Přichází Knol, googlovská alternativa k Wikipedii

Redakce EKO
24. 7. 2008 15:33
Autoři si mohou tímto způsobem přivydělat

San Francisco - Po sedmi měsících zveřejnil Google vlastní internetovou encyklopedii Knol. Přispívat může každý a dokonce si tím vydělá.

Název pro encyklopedii firma vytvořila s písmen anglického slova knowledge, tedy znalost.

Na rozdíl od Wikipedie je k přispívání třeba registrace a identifikace uživatele, čímž má být zajištěna větší důvěryhodnost informací.

"Jsme přesvědčeni, že pokud čtenáři budou znát autora, dodá to celému obsahu více věrohodnosti," odcitovala slova manažera společnosti Cedrica DuPonta agentura Reuters.

Navíc, za každou reklamu uveřejněnou u hesla získá u Knolu autor podíl na reklamních příjmech. Můžete si tedy také vydělat.

Foto: Aktuálně.cz

Oficiální stránky Knolu NAJDETE ZDE

Momentálně je v databázi pouze pár stovek výrazů. Wikipedie, která odstartovala před sedmi lety, obsahuje více než sedm milionů článků ve více než 200 jazycích.

Vedení Googlu však odmítá, že se snaží Wikipedii konkurovat. "Knol zaplní díru, která na internetu momentálně zeje. Doufáme v to," potvrdil DuPont.

Zatímco tradiční Wikipedia je výkladový slovník tvořený komunitou, Knol má být databází nejrůznějších témat. Momentálně zde najdete zkušenosti s léčbou diabetu, jak se připravit na horskou túru a další.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy