"Předsedové" unie mají své adresy jisté

ČTK, eko
10. 2. 2006 19:35
Brusel - Vypálit rybník internetovým podnikavcům, kteří si schválně registrují adresu, která by měla patřit "evropským předsedům", se rozhodla Evropská unie.

Rada EU zaregistrovala a zaplatila preventivně pět desítek webových adres, které budou využívat budoucí předsednické země EU.

Jejich jádrem bude adresa www.předsednictví.eu ve všech jazykových mutacích. Zabrání se tak do budoucna tomu, že podnikavci vyfouknou webovou adresu předsednickým zemím dřív, než si ji stačí zaregistrovat.

Podle mluvčího českého zastoupení při EU Jana Vytopila tak sekretariát Rady EU zareagoval na českou iniciativu, aby se  trvale zaregistrovaly domény předsednictví EU ve všech jazycích unie a členské státy se vyhnuly problémům, na které už narazilo šest států.
 
Když se vlády ČR, Švédska, Španělska, Belgie, Maďarska a Slovenska rozhodly zaregistrovat tradiční webovou adresu složenou z "eu", odpovídajícího roku předsednictví a zkratky země (www.eu2009.cz), zjistily, že už je někdo předběhl.

Důsledkem bývá složité vyjednávání se "zlodějem", aby se svého práva zřekl.
 
Stát se to může ještě i Francii, Portugalsku a Slovinsku, které se mají ujmout žezla v EU před Českou republikou (první pololetí 2009), dosud však o registraci adresy nepožádaly.

V minulosti se nehoda stala třeba Itálii, která musela volit adresu www.ueitalia2003.it, protože řádnou www.eu2003.it už obsadily reklamy na hotely.

 

Právě se děje

Další zprávy