Poptávka po ropě upadá. Letos o statisíce barelů denně

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
16. 1. 2009 13:05
Mezinárodní agentura pro energii: Za malou poptávkou je globální recese
Foto: Reuters

Londýn - Poptávka po ropě letos opět klesne, a to kvůli zpomalení globální ekonomiky. Mezinárodní agentura pro energie (IEA) snížila svůj odhad o 940 tisíc barelů za den, původně přitom počítala s růstem poptávky o 440 tisíc barelů denně. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Denní spotřeba ropy ve světě tak v roce 2009 klesne o půl milionu barelů na 85,3 milionů barelů. To je o 0,6 procenta méně než v loňském roce.

"Odhad světové poptávky po ropě byl pro rok 2009 značně přehodnocen, a to kvůli zhoršeným vyhlídkám globální ekonomiky," uvádí se ve zprávě IEA. Celosvětový HDP by měl letos růst o 1,2 procenta - to je o polovinu méně, než se původně předpokládalo.

Z předpovědi vyplývá, že spotřeba černého zlata bude klesat již druhý rok v řadě. K tomu podle agentury Bloomberg naposledy došlo v roce 1983.

V roce 2008 se spotřeba ropy snížila o 0,3 procenta.

Poptávka klesá, zásoby rostou

Ceny ropy spadly od poloviny loňského roku o více než sto dolarů za barel. Zatímco loni v červenci stála americká lehká ropa asi 147 dolarů, nyní je barel k dostání přibližně za 35 dolarů.

"Neustále se zhoršující makroekonomické statistiky v zemích největších spotřebitelů vyvolávají obavy ohledně zhoršení situace v budoucnu," doplnil analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. "Zásoby se navíc dramatickým tempem zvyšují."

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která je zodpovědná za více než 40 procent světové ropy, bude musel letos poskytnout okolo 29,9 milionů barelů denně, aby světovou poptávku po této surovině pokryla. Odhaduje se, že v prosinci kartel vyprodukoval 30,9 milionů barelů ropy za den.

 

 

Právě se děje

Další zprávy