Ropa je stále levnější. Kvůli recesi o ni není zájem

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
12. 1. 2009 18:02
Černé zlato táhné dolů i ceny pohonných hmot
Ceny klesají. Ilustrační snímek
Ceny klesají. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Londýn/New York - Cena ropy na trzích ve světě spadla v pondělí pod 40 dolarů za barel. Americká lehká ropa byla k dostání za 38,43 dolaru, napsala agentura Bloomberg. Může za to ekonomický útlum v řadě států - kvůli němu totiž významně klesá poptávka.

Černé zlato ještě nedávno mírně zdražoval spor Ukrajiny a Ruska o dodávkách plynu a také izraelsko-palestinský konflikt v pásmu Gazy. Nyní už ale ceny opět klesají - převládá totiž obava z toho, že omezení těžby Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) se mine účinkem. "Zdraví globální ekonomiky je z krátkodobého hlediska tím hlavním," připomíná Harry Tchilinguirian ze společnosti BNP Paribas. "Limity OPEC možná budou mít efekt v budoucnu, chce to ale čas, aby se projevily."

"Trh reagoval na data o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech, kde v prosinci vzrostla nezaměstnanost ze 6,8 na 7,2 procenta To potvrzuje pokračující nepříznivý vývoj amerického hospodářství. Nedaří se ani dalším zemím, a tak poptávka po ropě nadále klesá," doplnil analytik Jaroslav Krejčí ze společnosti Colosseum.

Spotřeba ropy by se podle odhadů německé Deutsche Bank měla letos snížil až o milion barelů denně.

Motoristé se zatím těší z levných pohonných hmot

Ceny ropy významně zlevňují pohonné hmoty, a to i v České republice. Cena benzínu Natural 95 podle průzkumu společnosti CCS v minulém týdnu klesla o 21 haléřů na 22, 27 koruny za litr. Litr nafty v průměru zlevnil o 23 haléřů na 23,99 koruny. 

Nejdražší byl benzín na Zlínsku, kde stál litr 22,58 koruny. Naopak nejlevněji byl k dostání v Královehradeckém kraji, a to za 21,96 koruny za litr.

Řidiči, kteří čerpají naftu nejvíce zaplatili v Libereckém kraji, kde litr nafty stál 24,34 koruny. Nejvýhodněji bylo možné čerpat v Praze, kde byl litr k mání za 23,73 koruny, a na Plzeňsku, kde byla jeho cena o dva haléře vyšší.

Podle některých analytiků by ale brzy mělo nastat zdražení v řádu desetihaléřů. Svou roli by přitom měla hrát i oslabující česká měna.

 

Právě se děje

Další zprávy