Poprvé od roku 1983. Každý desátý Američan nemá práci

jem
6. 11. 2009 16:26
Nezaměstnanost ve Spojených státech dosáhla 10,2 %, Američanů bez práce je nejvíce od roku 1983.
Foto: Reuters

* Zlato podražilo nad 1100 dolarů za unci * Ropa po číslech o počtu nezaměstnaných prudce zlevňuje

Washington - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech poprvé od roku 1983 překročila desetiprocentní hranici, když se vyšplhala na 10,2 %. Rychlostí, s jakou vyskočila, předčila i odhady ekonomů, vyplývá to z ekonomické zprávy americké vlády.

Reakce na špatná čísla z trhu práce byla okamžitá: prudce zlevnila ropa na 78 dolarů za barel, naopak zlato poprvé vystoupalo nad 1100 dolarů za unci. Investoři se zachovali tak, jako pokaždé, když se cítí ohroženi špatnými zprávami.

Růst nezaměstnanosti je známkou toho, že pracovní trh ve Spojených státech stále upadá, přestože ve třetím čtvrtletí začala americká ekonomika poprvé od začátku recese opět růst. Podle údajů federální vlády stoupla nezaměstnanost ze zářijových 9,8 % na nynějších 10,2 %. Ekonomové přitom předpokládali růst o pouhou desetinu procentního bodu na 9,9 %.

Během října přišlo o práci 190 tisíc Američanů, což je sice oproti zářijovým 219 tisícům propuštěných lepší výsledek, ale i toto číslo předpovídali ekonomové nižší. Na serveru Briefing.com byla zveřejněna prognóza, která očekávala 175 tisíc propuštěných. Pokles míst ve službách, v průmyslu i ve stavebnictví byl rovnoměrný a dosáhl mírně přes 60 tisíc v každém ze zmíněných sektorů. 

Zásahy Obamovy administrativy nezabírají

Snahy americké vlády o zastavení poklesu pracovních míst mají zatím pouze velmi omezený účinek. Přesto vydala Obamova administrativa minulý měsíc prohlášení, že se díky jejím protikrizovým opatřením podařilo zachránit či vytvořit 640 tisíc pracovních míst. To je ale v porovnání se 7,3 miliony ztracených míst od začátku roku 2008, zanedbatelné číslo. 

 

Právě se děje

Další zprávy