Polsko by podle premiéra mělo být připravené na euro do 2016

ČTK ČTK
20. 2. 2013 16:10
Konkrétní termín, kdy evropská měna vystřídá polský zlotý, však Donald Tusk nesdělil
Donald Tusk
Donald Tusk | Foto: Reuters

Varšava 20. února (ČTK) - Polsko by mělo být technicky připravené na připojení k eurozóně do roku 2016. Prohlásil to dnes polský premiér Donald Tusk. Nenaznačil však přesný termín, od kterého by euro mohlo vystřídat polský zlotý.

Někteří vysoce postavení vládní úředníci požadují brzké připojení Polska k eurozóně, aby si největší východoevropská ekonomika zajistila vliv při rozhodování v eurozóně. Vláda se však zatím vyhýbá stanovení termínu připojení, protože se obává dluhové krize v eurozóně a veřejného mínění. Poláci jsou zatím k zavedení eura skeptičtí.

"Pokud se týká hlavních kritérií a finančních podmínek, mělo by být Polsko připraveno v roce 2016," řekl Tusk na tiskové konferenci. Polsko v současnosti neplní konvergenční kritéria nutná pro vstup. Pro připojení k eurozóně mimo jiné bude muset snížit svůj deficit, inflaci a úrokové sazby a mít stabilní měnu.

Podle ekonomů Polsko může splnit tyto požadavky, ale načasování vstupu bude nakonec politickým rozhodnutím.

Tusk v úterý ve svém projevu v parlamentu naznačil, že by Polsko mohlo stanovit časový plán zavedení eura po příštích parlamentních volbách v roce 2015, napsala agentura Reuters.

irl vju

 

Právě se děje

Další zprávy