Podvod s biobavlnou: v Německu měla falešné označení

Monika Horáková
22. 1. 2010 16:28
Oděvní řetězce prodávaly oblečení s označením bio, bylo však ušito z geneticky upravované bavlny.
Sklizeň bavlny. Ilustrační foto.
Sklizeň bavlny. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Nejedna módní značka se pyšní prodejem oblečení z biobavlny. To, že se skutečně jedná o kvalitu bio, však není vždy jisté. Přesvědčily se o tom minimálně tři společnosti působící v Německu - H&M, C&A a Tchibo. Bavlna, ze které oděvy vyráběly, byla geneticky upravovaná.

Certifikát "bio" pro geneticky modifikovanou bavlnu

Přestože bavlna nesla známky genetických úprav, získala certifikát bio. Certifikát udělovaly podle Financial Times Deutschland tři společnosti: indická Raj Eco Farm, francouzská Ecocert a nizozemská Kontrol Union. Všem již byla udělena finanční pokuta. Zda se z jejich strany jednalo o vědomé jednání, není známo.

Prokázalo se, že bavlna pochází z tisíců indických vesnic v provinciích Madhya Pradesh a Maharasthra. Místní zemědělci použili geneticky upravované osivo, které zvyšuje produkci. Úrodu pak ovšem prodávali za cenu biobavlny, která bývá až o polovinu vyšší.     

Podvedené obchodní řetězce

Chybně označený materiál nakoupily oděvní koncerny. Oděvy pak prodávaly s etiketou „100% přírodní", „100% bio" či „přírodní bavlna".

Obchodní řetězce Tchibo a C&A byly tímto zjištěním podle německých médií šokovány. Řetězec H&M však přiznal, že o falešném biomateriálu věděl. Označení oděvů přesto nezměnil. S dodavatelem bavlny již prý jednal a věří, že se nic podobného do budoucna nestane.   

Obrat z prodeje oblečení z čistě přírodních materiálů se podle Financial Times Deutschland od roku 2006 téměř zčtyřnásobil, letos dosahuje zhruba čtyř miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy