Po bateriích má Sony vadné i fotoaparáty

dkl, ČTK
24. 11. 2006 12:30
Tokio - Smůla letos provází firmu Sony. Nejdřív musela svolat vadné baterie k notebookům, nyní jsou vadné i fotoaparáty.

Některé modely fotoaparátů Cyber-shot se totiž potýkají s problémy s LCD obrazovkou. U osmi modelů může ve vlkhém či horkém prostředí obrazovka ukazovat v režimu videozáznamu nepřesně, obraz je deformovaný nebo fotoaparát vůbec nefotí.

"Jedná se o modely prodávané od září 2003 do ledna 2005 v Japonsku i v zahraničí", říká tiskový mluvčí společnosti Sony Čisato Kicukawa. Odmítl ale upřesnit počet fotoaparátů, kterých se tento problém může týkat.

"Při vysokých teplotách a ve vlhčím prostředí přestává LCD display zobrazovat," dodává.

Firma ve svém prohlášení ale říká, že závadu všem zákazníkům bezplatně opraví.

Foto: Sony

Težké rány

Závada u fotoaparátů je další z řady problémů, se kterými se firma potýká v letošním roce, a které způsobily, že se v období červenec až září propadla do ztráty.

Závadu u digitálních fotoaparátů Sony odhalila již podruhé za rok. Loni v říjnu se podobný problém vyskytl u 20 jiných modelů fotoaparátů a firma závadu také bezplatně opravila.

Sony byla letos také nucena vyměnit kolem 9,6 milionu baterií pro notebooky, u nichž se objevilo podezření z přehřívání, které může skončit jejich vznícením.

Kromě Sony používala baterie většina výrobců notebooků jako Dell, Apple Computer, Lenovo či Toshiba. Problém zatřásl důvěrou v technologické schopnosti a ve značku firmy.

Odložená konzole

Problémy má i herní divize. Nová videoherní konzola Playstation 3 se na počátku tohoto měsíce začala prodávat v Japonsku a USA. Prodej v Evropě však byl kvůli výrobním problémům odsunut až na březen, napsala agentura AP.

Foto: Sony

Sony kvůli vysokým nákladům na výměnu baterií do notebooků a problémům v herní divize vykázala v období červenec až září provozní ztrátu 20,83 miliardy jenů, což jsou téměř čtyři miliardy korun, ve srovnání se ziskem 74,56 miliardy jenů ve stejném období loni. Tržby stouply o 8,3 procenta, čistý zisk se však snížil o 94 procent.

Společnost vyrábí také přehrávače hudby Walkman, televizory s plochou obrazovkou Bravia či osobní počítače Vaio.

 

Právě se děje

Další zprávy