Baterie v počítačích zlobí už i Toshibu

Michal Najman
19. 9. 2006 14:50
Tokyo - Japonský výrobce Toshiba následuje společnosti Apple a Dell a stáhne baterie Sony z prodaných notebooků. Sice nehoří, ale přestávají fungovat.

V noci na dnešek oznámil tiskový mluvčí společnosti Toshiba Keisuke Ohmori, že baterie v noteboocích Dynabook a Satellite, které byly vyrobeny mezi březnem a květnem tohoto roku jsou vadné. Neudrží energii a nedobíjejí se.

Celkem se to bude týkat 340 tisíc výrobků. V součtu bylo za poslední dva měsíce staženo téměř 6,5 milionu baterií, které vyrobila společnost Sony Energy Devices Corp.

"Doposud jsme nezaznamenali žádný případ přehřívání či dokonce vzplanutí. Problém však je s jejich funkčností," zaznělo dnes z úst tiskového mluvčího společnosti Toshiba.

Ohmori odmítl odhadnout náklady na výměnu baterií, ale snížení zisku podle něj nehrozí.

Foto: Dell computers

Sony trápí výroba

Baterie Sony používají ve svých přenosných počítačích také společnosti Fujitsu a Hewlett Packard. Ty však zatím žádné problémy nezaznamenaly.

Problémy s bateriemi zasáhnou Sony v nejméně příznivou chvíli. Letošní rok se společnost potýká s řadou jiných technických obtíží. Problémy ve výrobě zdržely zavedení herní konzole PlayStation 3 a další zdržení postihlo nový mp3 přehrávač Walkman. Ten trápí problémy s vadnými komponenty.

Akcie Sony zareagovaly na prohlášení dalším poklesem o 0,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy