Nevidomí v USA porazili vládu. Dolar změní podobu

djl, BBC
21. 5. 2008 11:20
Vláda na nich chtěla šetřit. Zastal se jich soud
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

New York - Federální soud se zastal zrakově postižených a nařídil vládě Spojených států, aby změnila podobu bankovek.

Ty mají všechny stejný vzhled a stejnou velikost textur, což nevidomým znemožňuje jejich rozpoznání. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Slepců se zastali dva soudci ze tří. Americká vláda již dříve změnu vzhledu bankovek zamítla s tím, že by byla příliš nákladná. Takový postoj je však dle soudu neakceptovatelný.

"Velká většina ostatních měnových systémů vizuální změny zavedla. Neexistuje důvod, proč by to nešlo i u americké měny," napsala soudkyně Judith Rogersová v oficiální tiskové zprávě.

Stížnost k Federálnímu soudu podala Americká kancelář pro nevidomé. Jsou v ní zahrnuty požadavky na rozdílnou velikost písma podle hodnoty bankovek a také na hmatové prvky.

Podle oficiálních statistik žije v USA 937 tisíc úplně slepých lidí, přes 2,4 milionu Američanů má pak velmi nízké zrakové schopnosti. To znamená, že nejsou schopni číst normální noviny, mohou jen rozeznávat stíny, případně barvy.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy