Britské libry euro neudolalo. A co místní měny?

Redakce EKO
17. 5. 2008 14:00
Po librách z Totnes přichází "měna" z Lewes
Do pěněženky se vlezou jen těžko, ale svoji hodnotu přesto mají. Totneské libry platí pouze v Tontes.
Do pěněženky se vlezou jen těžko, ale svoji hodnotu přesto mají. Totneské libry platí pouze v Tontes. | Foto: Transitionculture

Lewes - V Kanadě a v Austrálii jim říkají "zelené dolary", v Manchesteru cívky a v Totnes žaludy. Jaký název dostane místní měna v Lewes na jihu Anglie se ukáže letos na podzim. V září totiž místní lidé plánují její zavedení.

Snahou skupiny lidí, která se rozhodla zavést místní výměnný systém a s tím spojené uvedení nové měny na trh, je podpora místních podnikatelů, zamezení rostoucí závislosti na ropě a ekologičtější způsob života.

Totneské libry pochválil i princ

Když v březnu loňského roku vydali v Totnes prvních 300 "totneských liber", které slouží k nákupům v osmnácti místních obchodech, obhajoval tento počin parlamentu místní poslanec Anthony Steen a několik jich dostal darem i princ Charles.

Čtěte také: Ekonomický učitel národů bude na libře

Nyní se přidává další městečko - Lewes, které naváže na dobu dávno minulou. Vlastní měny se zde vzdali v roce 1895. Po více než sto letech se k ní vrací.

Odolá libra tlaku místních měn? Určitě. A co euro?
Odolá libra tlaku místních měn? Určitě. A co euro? | Foto: Bleskově

Za vším je podpora podnikatelů

Adrienne Campbellová, která kroky místních podporuje, britské BBC potvrdila, že "za vším stojí skupina lidí, kteří chtěli posílit místní ekonomiku - pěstování potravin, obchod a dokonce uvažují o výrobě vlastní energie".

Čtěte také: Ve Walesu pršely z nebe peníze

Majitel obchodu se zeleninou Bill Collison patří mezi stoupence zavedení nové měny, i když to bude znamenat více papírování.

Najdou se i odpůrci

Ve městě se však najdou i odpůrci a skeptici. "Život je už tak zmatený a my chceme své peníze utratit, jak chceme a kde chceme," tvrdí.

Nikdo jim v tom nebrání. Britské libry z povrchu zemského jen tak nezmizí. Vytrvale vzdorují i soupeři mnohem silnějšímu než jsou libry z Lewes, evropskému euru.

 

Právě se děje

Další zprávy