Někteří řečtí obchodníci nepřijímají eura

ČTK ČTK
29. 5. 2012 17:20
Mají si turisté přibalit dolary či libry? Nepanikařte, radí Tomio Okamura
Euro krize. Ilustrační foto
Euro krize. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Na dovolenou do Řecka je vhodné si vzít i jinou měnu než euro, varují cestovní kanceláře své klienty.

Některé restaurace a další podniky požadují totiž platbu v jiných měnách, čímž se chrání před ztrátami při případném vystoupení Řecka z eurozóny. ČTK to řekl viceprezident Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. O dalším směřování země rozhodnou parlamentní volby, které se uskuteční 17. června.

„Problémem je současná nejistota," uvedl Papež. Některé restaurace kvůli tomu odmítají přijímat eura a přechází na britskou libru nebo americký dolar. Chtějí se tak vyhnout situaci, kdy by po změně národní měny byla eurová konta v řeckých bankovních ústavech automaticky převedené na novou měnu. A u té je možné očekávat prudkou devalvaci.

„Odmítání eura ze strany některých obchodníků je v Řecku realitou," potvrdil analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Provozovatelé, kteří dnes euro akceptují, je okamžitě převádí do zahraničních bank.

S výše zmíněnými tvrzeními ale nesouhlasí Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. "Delegáti českých CK jsou již v řeckých destinacích a všude platí Eurem naprosto bez problému. Rovněž čeští klienti platí v Řecku v restauracích Eury běžně. Řekové akceptují Eura bez sebemenších problémů a chovají se k turistům úplně normálně, dokonce podle našich informací jsou vstřícnější a milejší než dříve," říká Okamura.

Podle obchodního ředitele cestovní kanceláře Exim Tours Stanislava Zímy se veškeré finanční transakce mezi cestovními kancelářemi a řeckými poskytovateli obchodují v eurech. Přechod na jakoukoliv jinou měnu by kancelářím ale nečinil potíže. Do řady zejména exotických zemí platí například v dolarech. „Zatím prý z řecké strany nezazněl požadavek na platby v jiných měnách," dodal Zíma.

Podle Papeže většina hoteliérů požádala cestovní kanceláře, aby jim platby zasílaly na nově zřízené účty v zahraničních bankách. Platby v eurech by neskončily ani po přechodu na národní měnu. Vyplývá to totiž ze smluv na letošní sezonu, pro klienty CK by se prý nic zásadního neměnilo.

V hotelu bez jídla?

Komplikací by podle Papeže bylo zmrazení účtů řeckých bank, které by pro turisty znamenalo, že si po tuto dobu nebudou moci vyzvednout hotovost například z bankomatů. Jak dlouho by ale tento výpadek trval, zatím prý není možné odhadnout a turisté by pro tyto případy měli mít finanční rezervu v hotovosti, dodal.

Optimismus cestovních kanceláří, podle kterých by přechod na jinou měnu zásadně nezměnil dohodnuté podmínky zájezdů, ale nesdílí Jaromír Beránek. Služby v Řecku jsou napojené na určitou cenu, a pokud by měna devalvovala řádově ve stovkách procent, nemuseli by se klienti cestovních kanceláří dočkat služeb, které mají přes cestovní kanceláře zaplacené.

„Klientům s all inclusive by pak například nezbylo nic jiného, než se stravovat mimo původní hotel za švýcarské franky nebo dolary," dodal Beránek.

V týdnu konání voleb se bude v Řecku nacházet 7 až 10 tisíc turistů z Česka, uvedla Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). V tomto období by do země mělo z Česka směřovat na 90 letů. Kapacitně by tak do Řecka spoje mohly přepravit až 15 tisíc lidí. Kvůli mediálnímu tlaku a z něj vyplývajících obav turistů, ale asociace očekává nižší zájem, dodala Petříčková.

Čeští turisté podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vloni do Řecka uskutečnili 318 tisíc dlouhodobějších cest (delší než tři přenocování). Z pohledu turistické obliby se tato středomořská destinace umístila na čtvrtém místě po sousedním Slovensku, Chorvatsku a Itálii.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolená - kam vyrazit?

 

Právě se děje

Další zprávy