Náš odchod vyvolá dominový efekt, varuje řecký premiér

ČTK ČTK
23. 8. 2012 12:20
Samarase v pátek čeká klíčová schůzka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou
Foto: Reuters

Berlín - Pokud bude Řecko nuceno odejít z eurozóny, hrozí v měnové unii dominový efekt. V rozhovoru s německým listem Bild to řekl předseda řecké vlády Antonis Samaras.

Premiér své varování tlumočil jen pár hodin před klíčovou páteční schůzkou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Samaras například řekl, že situaci vůbec nepomáhají komentáře některých německých politiků, kteří navrhují, aby Řecko z eurozóny odešlo. Německo podle Samarase potřebuje silnou eurozónu a pokud bude některá země nucena odejít, pravděpodobně by nebyla jediná.

"Alespoň tak by to viděly finanční trhy. Bojovat proti tomu by bylo těžké," řekl Samaras.

Po páteční schůzce s Merkelovou čeká Samarase další důležité jednání v Paříži, kde se v sobotu sejde s tamním prezidentem Françoisem Hollandem. Řecký premiér se oba státníky patrně bude snažit přesvědčit, aby podpořili žádost Řecka získat více času na zavedení dohodnutých reforem.

Odkladem se problémy nevyřeší

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nicméně řekl, že poskytnutím více času na reformy se problémy Řecka nevyřeší. Reagoval tak na středeční Samarasova slova, v nichž řecký premiér volal právě po tom, že jeho země potřebuje víc času. Řecká ekonomika je už pátým rokem v recesi, což podle Samarase velmi komplikuje plnění podmínek záchranného programu. 

"Více času není řešením těch problémů," řekl Schäuble v rozhovoru s německou rozhlasovou stanicí SWR. Varoval přitom, že více času by také mohlo znamenat více peněz. Schäuble řekl, že nabídkou pomoci Řecku už eurozóna zašla na samou hranici možného. Připustil však, že Řecko je v obtížné situaci

Podívejte se na příběh řecké rodiny rozdělené ekonomickou krizí:

 

Právě se děje

Další zprávy