Napster vyzval iTunes, chce být světovým lídrem

djl
20. 5. 2008 17:40
V úterý otevřel největší online obchod s hudbou

New York - Společnost Napster v úterý otevřela největší server na prodej online hudby na světě. Ten nabízí uživatelům více než 6 milionů písní.

Nabídkou se tedy plně vyrovná iTunes, světovému lídru v prodeji hudby přes internet. Potvrzuje tak ambice iTunes z této pozice sesadit. Informovala o tom agentura Reuters.

Napster nabízí hudbu od největších vydavatelství na světě, ale stejně tak i od malých nezávislých společností. Všechny záznamy jsou v MP3 formátu, který je možno přehrávat ve většině multimediálních přehrávačů.

Právě to má být v boji s konkurencí největší výhodou. Konkurenční firma a světová jednička iTunes totiž prodává pouze písně s ochranným systémem DRM (digital rights management), který znemožňuje či spíše ztěžuje další šíření nahrávek.

Ten znemožňuje přehrání hudby zakoupené od iTunes na většině MP3 přehrávačů kromě iPodů.

Éra CD skončila. Nastupuje éra "jednotné ceny 99 centů"

Naprostou většinu písní Napster prodává za 99 centů. Celé album pak zákazníka vyjde na 9,95 amerických dolarů. O vážnosti úmyslu porazit konkurenci svědčí i vyjádření představitelů společnosti.

Foto: Apple

Z nich vyplývá, že pokud kupující vlastní iPod, tedy přehrávač od konkurenční společnosti, budou se do jeho knihovny automaticky kopírovat všechny písně stažené z Napsteru.

Pozice iTunes byla mezi americkými online prodejci hudby doposud neotřesitelná. Plných 70 procent všech písní prodaných v USA přes internet jich pocházelo právě od něj.

Server patřící kalifornské firmě Apple začal hudbu přes internet prodávat v roce 2003. Od té doby prodal přes 4 miliardy písní a stal se světovou jedničkou v prodeji hudby, když loni předběhl americkou síť supermarketů Wal-Mart.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy