Apple překvapil, zvýšil zisk o třetinu

djl, Reuters
24. 4. 2008 17:33
Firma ale stále bojuje s klesajícími maržemi
Foto: Apple

San Francisco - "Macy" stále nacházejí svoje fanoušky. Díky prodeji počítačů zvýšila firma Apple zisk v posledním čtvrtletí o více než třetinu.

Čistý zisk přesáhl miliardu dolarů, tržby stouply o více než 40 procent na 7,5 miliardy. Výsledky tak překonaly odhady analytiků.

Velká poptávka byla například po mimořádně tenkém notebooku MacBook Air, který firma uvedla na trh v lednu. Celkem společnost prodala 2,3 milionu počítačů.

Akcie Apple ovšem zamířily dolů, protože marže klesly a předpověď na probíhající čtvrtletí investory zklamala. Situace, kdy Apple vydá opatrnou předpověď a poté ji překoná, se v poslední době opakuje často, uvedla agentura Bloomberg.

Faktem ale je, že ceny hudebních přehrávačů i mobilních telefonů iPhone jsou pod tlakem. Například iPod Shuffle na americkém trhu zlevnil ze 79 na 49 dolarů. Oslnivé nejsou ani zisky z prodeje operačního systému Leopard a hudby a filmů v obchodě iTunes.

Populárního přehrávače iPod prodal Apple za kvartál 10,6 milionů kusů. To byl ale jen jednoprocentní růst, což vyvolává obavy, že trh je nasycený, nebo že zákazníci odkládají koupi v očekávání nových modelů.

Nového modelu by se měl brzy dočkat i iPhone, oproti svému předchůdci by měl být výrazně rychlejší.

Sovisející:

 

Právě se děje

Další zprávy