Na Slovensku se zdražuje méně než v Česku

Red eko
11. 9. 2007 13:00
Slovenská inflace se drží na stále stejné úrovni
Bratislavský hrad
Bratislavský hrad | Foto: Pavel Baroch

Bratislava - V spnu vzrostly ceny zboží a služeb na Slovensku o 0,1 procenta. Meziroční tempo růstu ale zůstalo beze změn na 2,3 procenta. Sdělil to dnes slovenský statistický úřad.

Druhý prázdninový měsíc na Slovensku vzrostly nejvíce ceny za dopravu, a to o 0,6 procenta. O necelé půl procento (přesně 0,4)se zvýšily ceny bydlení a energií. Naopak ceny oděvů a obuvi se o půl procenta snížily. Levnější o 0,4 procenta jsou také potraviny, naproti tomu ceny nápojů nealkoholických (o 0,7 %) i alkoholických (o 0,2 %) se zvýšily.

ČTĚTE VÍCE
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Ve srovnání s loňskem se nyní v srpnu zvýšily hlavně ceny bydlení a energií o 6,7 procenta. Pokles byl nejvýraznější ve zdravotnictví, kde se ceny snížily o 5,9 procenta.

Nezměnily se ceny služeb, a to jak telekomunikačních, tak i v ubytování a gastronomii.

Naopak inflace v Česku se opět zvýšila. Oproti červenci byly ceny v srpnu vyšší o 0,3 procenta. Uvedl to v pondělí Český statiský úřad. Ve srovnání s minulým rokem se ceny zvýšily o 2,4 procenta. Zvýšení u nás způsobily hlavně vyšší ceny alkoholických nápojů a tabáku.

Foto: Aktuálně.cz
Cigarety opět zvyšují inflaci, podražily o šest procent

Slovenská inflace je tak i nadále nižší. Pokles inflace patří k hlavním kritériím pro zavedení eura.

Tempo růstu roční míry jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, v srpnu zůstalo na červencové hodnotě 2,4 procenta. Meziměsíčně se ceny pro spotřebitele v srpnu podle jádrové inflace nezměnily.

 

Právě se děje

Další zprávy