Murdoch má na dosah mediální akvizici za 100 miliard

čtk, mič
17. 7. 2007 11:24
Firmy News a Dow Jones se předběžně dohodly na spojení
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

New York - Po měsících jednání se vytrácejí poslední pochybnosti a mediální kontrakt v hodnotě přesahující sto miliard korun je na spadnutí. Mediální společnost Ruperta Murdocha News Corp. se předběžně dohodla na spojení s firmou Dow Jones & Co., vydavatelem listu Wall Street Journal.

Dohoda bude ještě dnes předložena ke schválení představenstvu Dow Jones. Informuje o tom na internetu Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje.

Udrží nezávislost?

Dohodu musí také schválit kontrolní akcionář Dow Jones, kterým je rodina Bancroftů. Ta je zatím v názoru na prodej nejednotná, protože se obává, zda si Wall Street Journal bude schopen udržet svoji nezávislost.

Zplnomocněnec rodiny Bancroftů Michael B. Elefante naplánoval na čtvrtek setkání, na kterém chce předložit dohodu rodině. Očekává se, že poskytne rodině několik dní na rozmyšlenou, dodal list.

Bancroftovi původně nabídku Murdocha odmítli, avšak částečně změnili názor poté, co se s ním v červnu setkali a dohodli se na zajištění nezávislosti deníku WSJ. Murdoch chce získat list již dlouhou dobu.

Zplnomocněnec rodiny Bancroftů Michael B. Elefante naplánoval na čtvrtek setkání, na kterém chce předložit dohodu rodině. Očekává se, že poskytne rodině několik dní na rozmyšlenou, dodal list.

Bancroftovi vlastní 64 procent volebních práv v Dow Jones. Ve společnostech Dow Jones a News Crop. nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil. Podobně ani v rodině Bancroftů.

Murdoch odolal tlakům na zvýšení své nabídky na Dow Jones, která činí 60 dolarů na akcii a představuje zisk 65 procent ve srovnání s průměrnou cenou akcií za 30 dní před učiněním první nabídky, což bylo na počátku května.

Wall Street Journal má silný vliv v podnikatelském světě a získal množství cen. Murdoch uvedl, že hodlá investovat do internetového vydání listu i do zahraničních operací a má zájem vytvořit kabelový zpravodajský kanál, který by konkuroval ziskové CNBC, napsaly agentury AP a Reuters.

Dow Jones působí na trhu finančních zpráv již více než století. I přes expanzi do digitálního světa však trpí útlumem reklamních příjmů a dalšími problémy společnými pro vydavatele tisku v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy