Murdoch sahá po seriózním Wall Street Journal

1. 5. 2007 20:00
Společnost News Corp. chce převzít Dow Jones
Jaký list je nejrespektovanější na americké burze? Wallstreetští makléři většinou drží "prozaicky" The Wall Street Journal
Jaký list je nejrespektovanější na americké burze? Wallstreetští makléři většinou drží "prozaicky" The Wall Street Journal | Foto: Reuters

New York - Mediální společnost News Corporation předložila nepřátelskou nabídku na převzetí svého rivala Dow Jones & Co, který mimo jiné vydává ekonomický list The Wall Street Journal nebo webovou aplikaci MarketWatch.

News Corp za jednu akcii nabízí 60 dolarů, takže nabídka má hodnotu kolem pěti miliard dolarů, v přepočtu zhruba 103 miliard korun. News Corp ale tvrdí, že její nabídka je přátelská.

"Společnost Dow Jones & Co potvrzuje, že její správní rada obdržela od skupiny News Corporation nevyžádanou nabídku na převzetí všech kmenových akcií a všech akcií třídy B v ceně 60 dolarů za kus," píše se v tiskové zprávě firmy. Dokud majitelé nabídku neposoudí, nelze říci, že výsledkem jednání bude dohoda o uzavření transakce, píše se dále.

Majitelem společnosti News Corp je mediální magnát Rupert Murdoch. Pokud se mu podaří záměry prosadit, převzetím skupiny Dow Jones by stal jedním z klíčových hráčů na trhu finančních informací. O zprávě jako první informovala americká televizní stanice CNBC a později ji potvrdili zástupci Dow Jones.

Kontrolu nad společností Dow Jones & Co má rodina Bancroftů, která nyní s ostatními velkými akcionáři nabídku posuzuje. News Corp nabízí, že koupí všechny akcie buď v hotovosti, anebo zaplatí část svými akciemi a zbytek by doplatila hotově. Nabízená cena je v každém případě vyšší, než byla cena akcií na burze.

Akcie Dow Jonmes & Co se dnes na burze v New Yorku začaly obchodovat za zhruba 37 dolarů za kus. Zpráva CNBC je ale v minutě katapultovala prudce vzhůru, takže kurz zpevnil skoro o 60 procent na zhruba 59 dolarů. Později euforie z části vyprchala, i tak si ale kurz držel zisk kolem 50 procent a jedna akcie stála asi 54 dolarů.

Murdoch se ve čtvrtém čtvrtletí chystá spustit novou kabelovou síť, kde se zaměří na finanční informace, takže by konkuroval síti CNN. Pokud by do té doby získal i skupinu Dow Jones, jeho vliv by se na tomto poli výrazně zvýšil. Murdochovým záměrem je zopakovat úspěšné tažení, které jeho podnik ve Spojených státech zažil se zpravodajskou sítí Fox. Ta i dnes patří mezi nejrespektovanější poskytovatele zpravodajství.

"Toto mu dává okamžitou kredibilitu, okamžitý obsah a okamžitě i velmi dobré jméno," poznamenal analytik společnosti Benchmark Ed Atorino. Cena, kterou News Corp za společnost Dow Jones & Co nabízí, nicméně posouvá finanční profil skupiny k horším hodnotám, než kde jsou rivalové. Jejich akcie se prodávají maximálně za desetinásobek odhadovaného zisku, zatímco v ceně 60 dolarů za kus se bude jedna akcie Dow Jones prodávat asi za patnáctinásobek očekávaného zisku.

Na trhu kabelových televizí v USA má výsadní postavení televizní síť CNBC, jejímž majitelem je koncern General Electric. Pokud se firmě News Corp podaří Dow Jones převzít, CNBC o toto postavení zřejmě přijde.

 

Právě se děje

Další zprávy