Microsoft rezignoval, mění Vistu dle EU

ČTK
14. 10. 2006 8:30
Brusel - Softwarový gigant se sklonil před bruselskými úředníky a upravuje svůj nejnovější operační systém Vista dle jejich přání.

Microsoft z USA vyhověl Evropské komisi a v chystaném programu oddělil určité funkce od operačního systému. Pozměněný program půjde do prodeje také v Jižní Koreji, kde si regulátoři rovněž vyžádali změny. Uvedl to ve firemní zprávě viceprezident a hlavní právní zástupce firmy Brad Smith.

Microsoft podle něj odsouhlasil všechny změny, které po něm komise kvůli Vistě požadovala. Nová verze programu umožní uživateli odstranit softwarové doplňky od Microsoftu a vybrat si jejich alternativy, které v počítačích poběží hladce.

Místo pro konkurenci

Z napojení dalších programů Microsoftu na Vistu měla Evropská komise obavy, protože by tím nedostaly prostor programy od konkurenčních dodavatelů softwaru, například internetový vyhledávač od společnosti Google.

Brian Valentine a Kevin Johnson ze společnosti Microsoft představují Windows Vista na konferenci Microsoft Global Business v Atlantě 21. července 2005
Brian Valentine a Kevin Johnson ze společnosti Microsoft představují Windows Vista na konferenci Microsoft Global Business v Atlantě 21. července 2005 | Foto: Microsoft

Microsoft uživatelům Visty také umožní použít konkurenční program na čtení dokumentů ve formátu pdf i dodatečný software zajišťující bezpečnost počítače a dat v něm uložených. Ke slovu se tak mohou dostat programy od rivalů Adobe, McAfee či Symantec. Kompetentní lidé z těchto amerických firem nebyli k zastižení, aby na zprávu reagovali.

EK zatím neví

Komise připustila, že Microsoft na základě jejích požadavků změny udělal. Odmítla se ale vyjádřit na otázku, zda je spokojena.

O pochybnostech EK o Vistě informovala firmu evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová-Smitová v březnu. Navázání programů na operační systém považovala komise za nebezpečné proto, že operační systémy Microsoftu pracují celosvětově v 90 procentech osobních počítačů.

Komise již dříve označila obchodní praktiky Microsoftu za poškozování konkurence a udělila za to firmě pokutu téměř půl miliardy eur.

EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu.
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu. | Foto: Reuters

V září Microsoft uvedl, že se kvůli požadavkům komise zpozdí spuštění Visty na evropský trh. Kroesová-Smitová uvedla, že ji šéf Microsoftu Steve Ballmer ujistil, že se uvedení Visty do prodeje nezpozdí.

Vista pod dohledem

Komise nezávisle na tom oznámila, že bude vliv Visty na trh podrobně sledovat. Komise zopakovala, že nezáleží na ní, zda dá Vistě zelenou, ale že je na Microsoftu, aby jeho programy odpovídaly evropské legislativě.

V roce 2004 komise dospěla k závěru, že Microsoft v případě mediálních přehrávačů a firemních serverů zneužil svou dominantní pozici na trhu. S pokutou 497 milionů eur komise firmu přiměla oddělit přehrávač Windows Media Player od operačního systému.

Letos v červenci dala komise Microsoftu další pokutu 280,5 milionu eur za to, že v případě serverů nevyhověl jejím požadavkům. Podniku za to navíc hrozí další pokuta tří milionů eur za den, pokud požadavky komise nenaplní, napsala agentura Reuters.

Podnik chce uvést operační systém na maloobchodní trh v lednu 2007, podnikům jej chce nabídnout ještě letos.

 

Právě se děje

Další zprávy