Máme nový rekord, chlubí se loňskými výsledky Airbus

trs
16. 1. 2008 13:00
Evropský výrobce letadel Airbus loni dodal 453 strojů

Toulouse - Loňský rok byl rekordní nejen pro leteckou dopravu, ale i pro evropského výrobce letadel Airbus. Dvojka v oblasti civilního letectví loni dodala zákazníkům více než 450 strojů.

V naprosté většině převažovaly letouny A320, dodán byl také první Airbus A380, který převzaly Singapore Airlines. Zahájení pravidelného provozu tohoto superobřího a ekologicky šetrného letadla proběhlo naprosto hladce a bez jakýchkoli komplikací.

Čtěte také:
Vzdušný obr prvně vzlétl s pasažéry. Už je v Sydney
Premiéra! Obří Airbus přistál v Londýně
První let obřího Airbusu provází napětí

Největší zájem je o letouny A320, které vlastní i ČSA.
Největší zájem je o letouny A320, které vlastní i ČSA. | Foto: Ondřej Besperát

Airbus loni přijal více než 1300 objednávek v celkové hodnotě více než 150 miliard dolarů. Největší zájem je o stroje A320, objednávek na obří A380 se sešlo třiadvacet.

Na konci loňského roku měl Airbus téměř 3500 nevyřízených objednávek. Aby společnost všechny tyto zakázky vyřídila, musela by nepřetržitě zvyšovat objem výroby po šest let. Tento převis objemu objednávek nad dodávkou je v civilním leteckém průmyslu rekordem.

"Rok 2007 byl pro Airbus plný cílů i úspěchů," říká prezident společnosti Tom Enders. "Byli jsme úspěšní na trhu, dařilo se nám zvyšovat objem výroby, včas jsme předali první A380," dodává Enders. Společnost opět předpokládá převis objednávek nad dodávkami, v příštím roce plánuje vyrobit více než 470 letadel.

I přes tyto tržní úspěchy se Airbusu nedaří dohnat svého největšího konkurenta - americký Boeing.

Více čtěte zde: 
Boeing má našlápnuto k druhému vítězství nad Airbusem
Boeing uniká Airbusu mílovými kroky
Airbus začíná pokulhávat za Boeingem

 

Právě se děje

Další zprávy