Boeing má našlápnuto k druhému vítězství nad Airbusem

dkl
14. 9. 2007 11:45
Američané prodávají lépe
Evropský výrobce letadel Airbus oficiálně odstartoval projekt zbrusu nového dopravního letadla Airbus A350 XWB. Nový stroj má od roku 2013 konkurovat úspěšnému letadlu nové generace Dreamliner 787 amerického Boeingu a zlepšit pozici firmy, která se letos dostala do velkých potíží kvůli odkladu dodávek obřího letounu A380.
Evropský výrobce letadel Airbus oficiálně odstartoval projekt zbrusu nového dopravního letadla Airbus A350 XWB. Nový stroj má od roku 2013 konkurovat úspěšnému letadlu nové generace Dreamliner 787 amerického Boeingu a zlepšit pozici firmy, která se letos dostala do velkých potíží kvůli odkladu dodávek obřího letounu A380. | Foto: Reuters

New York - Dlouholetý souboj mezi dvěma největšími dodavateli komerčních letadel začíná mít jasného vítěze.

Loni se poprvé v historii povedlo americkému Boeingu prodat více letadel než evropskému Airbusu. Za rok 2006 souboj dopadl 1044 ku 790 ve prospěch Boeingu.

A letos zřejmě bude situace obdobná. K 5. září Američané prodali 841 letounů, zatímco panevropská firma pouze 713. Airbus navíc neodečetl zrušené zakázky.

Přestože Airbus měl celkem silný začátek září a ohlásil objednávky od Českých aerolinií, Hong Kong Airlines a Avion Capital Group, rival má navrch a pro letošek je zřejmě o vítězi rozhodnuto. Již podruhé v řadě.

V součtu rekord. Možná

Přesto spokojeny mohou být obě firmy. Velký zájem o letadla by totiž mohl přinést rekord. Za jeden rok by tyto dvě firmy mohly prodat dohromady více než dva tisíce letadel, což se podařilo jenom jednou, a to v roce 2005.

Airbus se ale nyní potácí v problémech. Kvůli velice ambicióznímu projektu na superjumbo A380 nyní čelí miliardovým ztrátám. Navíc se projekt zpozdil o více než dva roky a některým zákazníkům došla trpělivost, objednávky zrušili.

Navíc nyní firma počítá s propuštěním až deseti tisíc zaměstnanců ze svých továren, které má po Evropě.

Světlá budoucnost

Ale i přesto se Airbusu blýská na lepší časy. První A380 by na svůj komerční let měla vzlétnout 25. října na trase mezi Singapurem a Sydney.

Celý výtěžek z tohoto letu singapurské aerolinky věnují na charitu, navíc jsou letenky prodávány pouze přes internet na aukční síni eBay.

Jak se vyvíjí aukce: První let A380? Za méně než 40 tisíc neletíte

A do budoucna by A380 mohla být trumfem v rukávu evropského výrobce. Čeká totiž velký zájem především ze strany asijských dopravců, kteří se vyrovnávají s nedostatečnou kapacitou svých letadel.

Čím zaujal Boeing: Americký výrobce letadel si splnil dvanáctiletý sen: Dreamliner

To Boeing naopak slaví úspěchy se svým menším, o to oblíbenějším modelem 787 Dreamliner, který letos prošel zásadní inovací.

 

Právě se děje

Další zprávy