Maďarsko chce zprivatizovat část silnic

ČTK
9. 5. 2006 15:25
Budapešť - Maďarsko hodlá částečně zprivatizovat provozovatele silnic a dálnic AAK a uvést akcie této firmy na burzu. Vláda tím oddělí náklady na financování silnic od svého rozpočtu.

Vláda prodá v rámci primární veřejné nabídky během příštích šesti měsíců 20 až 40 procent AAK. Očekává z toho výnos asi 30 miliard forintů (3,3 miliardy korun). Všechny prodané akcie budou pocházet z navýšení kapitálu, řekl ministr hospodářství János Kóka.

Kapitálová injekce a vstup na burzu umožní AAK považovat za soukromou firmu. Díky tomu se náklady na výstavbu silnic oddělí od rozpočtu tak, aby to vyhovovalo předpisům Evropské unie.

Kóka vyjádřil přesvědčení, že statistický úřad Eurostat, který plnění rozpočtových norem kontroluje, nebude mít vůči tomu žádné námitky.

Vláda se odpojením financování silnic snaží zmírnit tlak na rozpočet, jehož deficit loni dosáhl 6,1 procenta ročního výkonu ekonomiky. Podle analytiků může schodek dále růst, pokud Budapešť neučiní podstatné kroky k omezení výdajů. Vysoký deficit Maďarsku znemožňuje přijmout v nejbližších letech euro.

AAK má v plánu vydat letos eurobondy v hodnotě 1,18 miliardy eur, jimiž bude krýt náklady na silniční výstavbu. Později si chce půjčit dalších 400 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy