Vzniká největší provozovatel silnic

ČTK, eko
24. 4. 2006 9:02
Řím - Fúzí firem Autostrade a Abertis vzniká největší provozovatel placených silnic na světě.
Dálnice D1 byla po ranním sněžení a několika drobných nehodách na 114. kilometru ve směru na Prahu více než dvě hodiny neprůjezdná. Několikakilometrová kolona se utvořila u Měšína na Jihlavsku.
Dálnice D1 byla po ranním sněžení a několika drobných nehodách na 114. kilometru ve směru na Prahu více než dvě hodiny neprůjezdná. Několikakilometrová kolona se utvořila u Měšína na Jihlavsku. | Foto: ČTK

Informoval o tom dnes agenturu Reuters hlavní akcionář italské společnosti Gilberto Benetton.

Benetton dodal, že akcie firem budou vyměněny v poměru jedna ku jedné a akcionáři Autostrade získají navíc mimořádnou dividendu.

Sídlo nové firmy, která se má jmenovat Abertis, bude ve Španělsku a jejím prvním generálním ředitelem se stane Salvador Alemany, současný ředitel španělské firmy. Spojení má být dokončeno ještě v letošním roce.

Zdroje blízké situaci již dříve uvedly, že hlavní akcionář Autostrade, rodina Benettonů, má být největším akcionářem nové skupiny s podílem 23 až 25 procent. Akcionáři skupiny Abertis, spořitelna La Caixa a stavební společnost ACS by měli mít v nové firmě podíl 13 a 14 procent.

Nový subjekt by měl mít k dispozici na nové investice až 13 miliard eur. Tento investiční potenciál je velmi důležitý, protože oběma společnostem se v poslední době nepodařilo uspět v několika nabídkových řízeních.

Autostrade, která provozuje lukrativní dálnici mezi Milánem a Neapolí, v loňském roce prohrála boj o francouzskou společnost Autoroutes Paris Rhin Rhône.

Ne vždy se daří

V letošním roce pak neuspěla v soutěži o dodávku systému pro elektronický výběr mýtného v České republice. Abertis pak neuspěl při získání kontraktu v americkém státě Indiana.

Autostrade je největším provozovatelem placených silnic v Evropě. Loni firma zvýšila čistý zisk o 7,6 procenta na 791,3 milionu eur a tržby o 3,4 procenta na 2,96 miliardy eur. Na evropském kontinentu má podíl na trhu 60 procent.

Kromě Itálie, kde provozuje 3408 kilometrů silnic, působí firma také ve Spojených státech a Velké Británii a dodala systém na výběr mýtného pro nákladní vozy Rakousku. Je také součástí konsorcia, které získalo chilskou skupinu Costanera Norte.

Abertis je aktivní v oblasti dopravní a komunikační infrastruktury. V desítce zemí Evropy spravuje kolem 1500 kilometrů silnic. Čistý zisk společnosti loni činil 511 milionů eur a provozní příjmy 1,9 miliardy eur.

Abertis se také neúspěšně ucházel o většinový podíl ve slovenských letištích v Bratislavě a Košicích.

 

Právě se děje

Další zprávy