Maďarská ekonomika vzrostla

ČTK, eko
29. 11. 2005 10:09
Budapešť - Maďarská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí stabilním tempem.

Růst činil 4,5 procenta, tedy stejně jako ve druhém čtvrtletí. Sdělil to dnes v revidované zprávě maďarský statistický úřad. Předběžné údaje odhadly růst ve třetím čtvrtletí na 4,6 procenta a ve druhém na 4,1 procenta.

Ekonomové předpokládali, že HDP poroste v posledním čtvrtletí jen o 3,8 procenta. Růst třetího čtvrtletí podpořila změněná metodika účtování finančních služeb v Evropské unii, která si vynutila podobnou změnu i u maďarských účtů.

Tempo růstu za loňský rok se podle úřadu zvýšilo díky této změně metodiky na 4,6 procenta z dosavadního údaje 4,2 procenta. V roce 2003 ekonomika Maďarska rostla o 3,4 procenta.

K hospodářskému růstu za poslední čtvrtletí nejvíce přispěl průmysl spolu se stavebnictvím. Rychle expandoval i sektor služeb, zejména finanční služby, uvedl odbor Ecostat, součást ústředního statistického úřadu KSH.

Ze zemí střední Evropy vydalo zprávu o HDP za třetí čtvrtletí zatím již jen Slovensko. Jeho ekonomika zrychlila tempo růstu na 6,2 procenta z předchozích 5,1 procenta a byla nejrychlejší od začátku roku 1998. Dnes zveřejní zprávu o čtvrtletním vývoji ekonomiky ještě Polsko. Český statistický úřad vydá tuto zprávu 9. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy