Korejští železničáři riskují práci

ČTK
3. 3. 2006 9:22
Soul - Zaměstnanci železnic v Jižní Koreji dnes vstoupili do třetího dne stávky, jejímž prostřednictvím se chtějí domoci lepších pracovních podmínek a vyšších platů.

Stávka způsobuje problémy lidem, kteří dojíždějí do práce, a v některých případech znemožňuje zásobování.

Zástupci odborů se snažili vyjednávat s vedením státních drah, ale zatím neúspěšně. Část zaměstnanců se sice začíná vracet do práce, ale problémy v dopravě přetrvávají.

Návrat do práce zaměstnancům nařídila vláda, která se snaží předejít dalším komplikacím. Jejího pokynu však zatím uposlechlo jen asi 3200 zaměstnanců a více než 12 tisíc jich stále stávkuje, i když jim za to hrozí propuštění z práce a v horším případě rovněž věznění.

Vláda trvá na tom, že stávka je nezákonná, odboráři se ale nechtějí svých požadavků vzdát a navrhli další jednání. "Tvrdý postoj a emotivní reakce stávku jen prodlužují a situaci to nijak nepomůže," uvedli odboráři.

"Pozice drah je pevná. Pokud odbory stávku neukončí, nebudeme vyjednávat," vzkázalo odborářům ministerstvo dopravy. Z více než 12 tisíc zaměstnanců, kteří stávkují, jich asi 2300 bylo propuštěno a hrozí jim vysoké tresty, podotýká agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy