Kellner podepsal smlouvu s Číňany

Dušan Klimeš
12. 9. 2006 14:20
Praha - Finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera se definitivně spojila s největším čínským investorem v České republice, firmou Changhong.

Podpisu smlouvy se zúčastnil český velvyslanec v Číně Vítězslav Grepl a čínská velvyslankyně v České republice Huo Yuzhen. Deníku Akutálně.cz to sdělil zástupce Changhong Europe Vladimír Nešpůrek.

Smlouva, kterou dnes PPF s firmou Changhong podepsala, tak definitivně stvrzuje jejich partnerství. Za skupinu PPF smlouvu uzavírala firma Torpera Limited, tedy dceřiná společnost PPF Group N.V.

Zatímco čínská firma očekává, že jí PPF pomůže s etablováním na trzích Evropské unie, PPF naopak předpokládá, že spojení s největším výrobcem bílé techniky v Asii jí přinese jednodušší cestu k zákazníkům v Číně.

Společné podniky

Ve společném podniku na výrobu plazmových televizí v Nymburku získá Torpera 30 procent, zatímco Changhong 70 procent. Ze stávající společnosti Changhong Europe s.r.o. se vytvoří akciovka Changhong Europe JV s výše uvedenými partnery.

"Firmě Changhong pomáháme v Česku se založením firmy a naopak využíváme jejich pomoc v Číně pro rozjetí našeho business. V Číně pracujeme na několika možných akvizicích v sektoru retailových finančních služeb, ale před dokončení transakce nemůžeme blíže komentovat. Probíhá pilotní projekt na kterém testujeme chování čínských zákazníků a náš vlastní obchodní model," sdělil Jan Blaško, ředitel Reprezentační kanceláře PPF v Číně.

Skupina Petra Kellnera bude v Číně nabízet spotřebitelské úvěry Home Credit. Podle strategické dohody z podzimu loňského roku by se měl tento produkt dostat do více než patnácti tisíc obchodů firmy Changhong.

Foto: Changhong

V čínské společnosti na úvěry bude mít PPF podíl 80 procent, deset procent získává Changhong a deset procent zůstává lokální bance, která na projektu spolupracuje.

Silné partnerství

PPF patří k největším finančním skupinám v České republice a spravuje majetek zhruba za 200 miliard korun. Vlastní například Českou pojišťovnu, Home Credit či PPF banku.

Foto: Changhong

Se svými aktivitami se již delší dobu vydává směrem na východ. Na Ukrajině před časem skupina koupila banky Privatinvestbank a Agrobank a splátkovou firmu Privat Kredit. Splátkový prodej poskytuje i v Kazachstánu.

Své bankovní a úvěrové aktivity má PPF i v Rusku, kde se však firma potýká s velkým procentem nesplacených úvěrů. V Číně a Vietnamu má zatím společnost reprezentační kanceláře, které zkoumají lokální trhy.

Firma Changhong v Česku v prosinci rozjede naplno výrobu plazmových televizí. Továrnu staví u Nymburka.

Zaměstnat by měla asi 300 až 350 lidí a investice by měla dosáhnout až 660 milionů korun.

Číňané si vybírali zaměstnance, čtěte ZDE

Již minulý týden prováděla firma nábor zaměstnanců. Zatím uzavřela smlouvu s asi 40 lidmi a dalších několik desítek se nové pracovní smlouvy dočká v nejbližší době.

 

Právě se děje

Další zprávy