Jedna rána, jeden míček. Jeden milion pro fanouška

dkl, BBC
7. 8. 2007 16:08
S hvězdou baseballu může vydělat i divák
Bonds odpaluje homerun číslo 775
Bonds odpaluje homerun číslo 775 | Foto: Reuters

San Francisco - Hvězda nejvyšší americké baseballové soutěže Barry Bonds má našlápnuto na historický rekord. Brzy zřejmě odpálí svůj 756. homerun, čímž překoná dosavadní rekord Hanka Aarona.

Nebude ale sám, kdo z rekordu bude mít radost. Fanoušek, kterému se podaří "ukořistit" odpálený míček, se může těšit na tučnou odměnu.

Dle odborníků si totiž může přijít až na milion dolarů, což je v přepočtu víc než dvacet milionů korun, když míček prodá v aukci.

Třetí v historii nad 700

"Důležité je, aby s prodejem neváhal. Dnes rekord platí, zítra nemusí. A s každým dnem bude případná cena míčku v aukci klesat," říká dle BBC Doug Allen, prezident aukční síně Maestro Auctions.

Překonání rekordu může Barry Bonds vyzkoušet už tento týden, kdy hraje na domácím hřišti v San Franciscu.

Pokud by se mu podařilo skutečně míč trefit tak, že by vylétl mimo hřiště v rámci daných pravidel, porazil by nejen zmiňovaného Aarona, ale i legendárního Babe Rutha, který je třetím baseballistou, který kdy dokázal v kariéře trefit více než sedm set homerunů.

Více policistů

Provozovatelé AT&T Ballparku, kde se zápas odehraje, výrazně posilují policejní ochranu.

O míček se totiž může strhnout nefalšovaná bitka.

"Když míč přistane někde blízko vás, lidé jsou schopni se kvůli němu pozabíjet," předpovídá baseballový fanoušek Joseph Figone v deníku San Francisco Chronicles.

Stín nad hvězdou

Ne každý je ale Bondsovým rekordem nadšen. V kariéře mladého hráče se objevilo podezření, že bral steroidy.

Nikdy se ale nepodařilo jejich užívání hráči prokázat, a tak zůstal oficiálně "čistý".

Aféra poškodila ale i Bondsův účet. Dle časopisu Sports Illustrated by mohl díky prodeji práv na výrobu oblečení, bot či nápojů s jeho jménem vydělat až třicet milionů dolarů. Kvůli drogovému stínu jsou to sotva miliony dva.

 

Právě se děje

Další zprávy