Japonský sen začal. Z pošty bude obří banka

dkl
1. 10. 2007 9:35
Pošta se vrhne na hypotéky
Foto: Reuters

Tokio - Japonsko dnes spustilo proces privatizace státem vlastněného poštovního systému. Tomuto kroku předcházela léta přešlapování na místě a divoké politické tahanice o podobu privatizace.

Na převedení pošty v soukromou firmu si Japonci dali deset let, navíc ji rozdělí na čtyři menší společnosti: banku, pojišťovnu, klasickou poštu a přepážkové služby.

Banka, která z pošty vznikne, se zřejmě stane největší na světě. Ve svých aktivech totiž může mít až tři biliony dolarů, tedy v přepočtu asi 60 bilionů korun.

Konec premiéra. Kvůli reformám

Dnešní posun přichází po rozsáhlém lobbování ze strany bývalého premiéra Džuničira Koizumiho. Ten z reforem a privatizace udělal svůj klíčový ekonomický úkol.

I díky těmto plánům předloni vyhrál volby.

Jenže pak narazil na silný odpor proti svým krokům. Kritikové varovali, že privatizace přinese omezení služeb, především na venkově.

Dokonce i členové vlastní strany bývalého premiéra varovali, že reformami nabourává dlouho budovaný sociální systém.

Koizumi naopak tvrdil, že státem garantované úspory u pošty odradily celé generace Japonců od ukládání peněz u soukromých bank a vytváření kvalitních investičních portfolií.

Ve hře je tak mnohem víc, než jen známky a obálky. Japonská pošta má nyní 24,5 tisíce poboček a 400 milionů účtů.

Reformy nakonec ale Koizumimu politicky zlomily vaz. Přesvědčit konzervativní Japonce byl pro něj příliš tvrdý oříšek.

Pád premiéra: Japonsko řeklo sbohem pacifismu

Banka nebo pošta?

V budoucnu se chce státní firma vrhnout dokonce na trh hypoték. Tím by znovu ukrojila významný kus koláče soukromým bankám.

Navíc před samotnou finální fází privatizace v roce 2017 chce začít s poskytováním kreditních karet a půjčováním malým firmám.

Privatizace bude zřejmě provedena přes akciovou burzu.

 

Právě se děje

Další zprávy