Japonská banka rozjela obchod s počasím

Dušan Klimeš
10. 9. 2006 0:00
Kumamoto - Sázka na počasí. I tak by šel nazvat produkt, který klientům nabízí japonská lokální banka. Úrok je závislý na tom, jak bude venku.
Bouřka
Bouřka | Foto: čtk

Termínovaný vklad nazvaný "Svěží vánek" nabídla Rodinná banka, která má své sídlo ve městě Kumamoto.

Klientům slíbila zajištěný úrok 0,4 procenty, pokud průměrná teplota v měsíci srpnu bude nižší než loni, tedy 28,3 stupňů Celsia.

Pokud by teplota překročila tuto hranici, úrok měl být pouze 0,25 procenta. A výsledek? Zákazníci, kteří se nechali zlákat a na počasí si "vsadili", udělali dobře. Přestože byl srpen velmi teplý, průměrná teplota nakonec dosáhla jen na 27 stupňů Celsia.

Varování před oteplováním

Podle zástupců banky se peněžní ústav takto snaží upozornit Japonce na problémy s globálním oteplováním.

Foto: Aktuálně.cz

"Vytvořili jsme tento produkt, abychom vyprovokovali lidi k přemýšlení o oteplování planety," vysvětlil ředitel banky Janusori Izaki.

"Navíc je to taky způsob, jak lépe odměnit naše klienty, jejichž úspory jim v posledních letech kvůli politice nulových úroků nepřinášely žádné zisky."

"Spousta klientů nám řekla: Otevřelo nám to oči, nyní mnohem častěji vypínám v pokoji klimatizaci," řekl Izaki.

Japonsko se totiž dlouhodobě potýká s deflací, tedy poklesem cen zboží. Podle toho vypadají i úroky. Banky nabízely nulové, nebo dokonce záporné úrokové sazby.

Samozřejmě existuje i důvod marketingový, proč firma Svěží vánek rozjela. Stal se totiž jejím nejprodávanějším produktem a za dva měsíce díky němu získala vklady v hodnotě tří miliard korun.

Obchodníci s deštěm

Počasí se stále častěji stává součástí normálního byznysu. Příkladem mohou být klimatické deriváty.

Foto: Reuters

Klimatické deriváty jsou finančním instrumentem, díky kterému si mohou investoři "vsadit" na to, jaké bude počasí.

Domnívají se, že bude studené a deštivé léto? Tak si koupí klimatický derivát vypsaný právě na tuto situaci. Pokud takové léto skutečně bude, inkasují od vydavatele derivátu zisk. Pokud ne, ztratí.

Hlavními zájemci o tento druh obchodování a investování jsou podnikatelé, jejichž činnost je na počasí závislá.

Například majitel hotelu se takto může zajistit proti nepřízni počasí. Buď vydělá na dobré sezóně a plném hotelu hostí, nebo si alespoň "zahojí rány" díky derivátu na špatné léto, který si dříve koupil.

 

Právě se děje

Další zprávy