Italská ekonomika klesla víc, než se čekalo

ČTK ČTK
10. 9. 2012 11:31
Premiér ale nepředpokládá, že země bude v blízké době nucena žádat o mezinárodní pomoc
Italský premiér Mario Monti
Italský premiér Mario Monti | Foto: Reuters

Řím - Italská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 0,8 procenta. Ukázala to revize dat, která zveřejnil tamní statistický úřad.

Propad byl tudíž hlubší, než ukazovaly předběžné údaje. Itálie ale podle premiéra Maria Montiho nepředpokládá, že bude v blízké době nucena žádat o mezinárodní finanční pomoc.

Za výraznějším propadem hrubého domácího produktu ve čtvrtletí stála především slabá domácí poptávka. Meziroční propad ekonomiky tak činil 2,6 procenta a byl rovněž hlubší, než se čekalo.

Předběžné údaje ukazovaly, že ve druhém čtvrtletí ekonomiky klesla o 0,7 procenta. Meziroční pokles byl původně stanoven na 2,5 procenta.

Itálie tak zůstává jednou z několika evropských zemí, které jsou v recesi. V prvním čtvrtletí ekonomika klesla také o 0,8 procenta, meziroční pokles činil 1,5 procenta. Podle předběžných údajů meziroční pokles dosahoval pouze 1,4 procenta.

Slabá domácí poptávka snížila růst HDP o celý procentní bod. Příznivě se ale v růstu ekonomiky projevil čistý export. Jen ale díky tomu, že oslabil dovoz.

Premiér Mario Monti v sobotu v rozhovoru s televizní stanicí CNBC řekl, že by nebylo žádné drama, kdyby Itálie požádala o mezinárodní finanční pomoc, v dohledné době to ale prý nemá v úmyslu. Itálie je vedle Španělska považována za jednu z členských zemí eurozóny, která se bez mezinárodní pomoci nakonec neobejde.

 

Právě se děje

Další zprávy