Irák hledá investory pro ropný průmysl

čtk
24. 11. 2005 15:58
Londýn - Irák hledá investory, hlavně ze zahraničí, kteří by měli zájem dát do zvýšení těžby ropy až 38 miliard dolarů.

Veškerá jednání s velkými ropnými firmami jsou však zatím pouze v počáteční fázi. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters šéf irácké rady pro energetiku a místopředseda vlády Ahmad Šalabí.

Dodal, že v zájmu země je zvýšit produkci, co nejrychleji to bude možné. Jednání však zatím nejsou v příliš pokročilé fázi. Upozornil také, že jakýkoli kontrakt, který Irák dojedná, musí schválit parlament a bude také předmětem veřejné diskuze.

Šalabí uvedl, že Irák by teoreticky mohl díky zahraničním investicím v příštích čtyřech letech ztrojnásobit produkci na šest milionů barelů denně. Připustil však, že nejprve musí být v zemi schválena dlouhodobá ropná strategie, která by zajistila důvěru investorů v zemi. Šalabí také dodal, že ze zahraničních investorů dává přednost americkým a britským ropným firmám, protože tyto dvě země se podílely na svržení režimu Saddáma Husajna.

Těžba ropy v Iráku zůstává pod úrovní z roku 1990, kdy činila více než tři miliony barelů denně. Důvodem bylo embargo, které potlačilo od roku 1990 na 13 let ekonomickou aktivitu v zemi. Snahy o obnovení ropného průmyslu po invazi Spojených států do země v roce 2003 narušují násilnosti a sabotáže, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy