Ropné firmy stanuly před Kongresem

ČTK, eko
10. 11. 2005 9:55
Washington - Šéfové pěti největších amerických ropných firem ve středu stanuli před Kongresem.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Měli vysvětlit, proč jsou ceny benzinu tak vysoké. Politici se ale od nich téměř nic nedozvěděli a jen si vyslechli obecné zákonitosti, které určují nabídku a poptávku.

Politikům už došla trpělivost po stížnostech voličů, kteří upozorňovali na rostoucí ceny energií za situace, kdy se ropným firmám prudce zvyšují zisky. Před kongresmany vypovídali ředitelé firem ExxonMobil, ConocoPhillips a Chevron, a spolu s nimi rovněž šéfové amerických odnoží firem BP a Royal Dutch Shell.

Pět uvedených firem ve třetím čtvrtletí vytvořilo zisk zhruba 30 miliard dolarů (asi 748 miliard Kč). To je pro srovnání téměř celý rozpočet České republiky na jeden rok. Šéfové ropných firem přesto politiky varovali před úvahami zavést zvláštní daň a zisky jim vzít.

Zcela překvapivé ale bylo sdělení, že ředitelé ropných firem v podstatě nepotřebují daňové úlevy a další výhody, které Kongres nedávno schválil ve snaze podpořit těžbu. Není však jasné, zda si jejich postoj vyžádá dodatečnou úpravu zákona, podotýká agentura Reuters.

Šéfové ropných společností se ocitli pod palbou asi 40 členů senátního výboru, kteří jim vyčítali, že právě jejich podniky mohou za to, že cena jednoho galonu benzinu se na konci září v celostátním průměru vyšplhala až na rekordních 3,07 USD. Ředitelé ale nemají v úmyslu věnovat část zisků chudým lidem a pomoci jim tak s placením účtů za otop.

Senátnímu výboru předsedal republikánský senátor za stát Nové Mexiko Pete Domenici. Ten ale na konci slyšení uznal, že podniky se vůči spotřebitelům chovali normálně a nezneužívaly situace na trhu, kdy se prudce zvyšovaly ceny ropy prakticky po celém světě. V řadách republikánů i demokratů se dříve objevily úvahy, že bude vhodné zavést zvláštní daň, návrh ale nemá širší podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy