Internetová telefonie rozpíná křídla

Dušan Klimeš
5. 4. 2006 16:00
Praha - Telefonování přes internet se stává stále vážnější konkurencí nejen pro klasické pevné linky, ale i pro mobilní operátory.

K volání přes internet již není potřeba počítač ani stolní telefon určený pro volání pomocí internetu.

Na letošním veletrhu informačních technologií CeBIT byly totiž představeny mobilní přístroje, které umožní volání v sítích GSM a UMTS i prostřednictvím bezdrátového připojení k internetu Wi-Fi nebo WLAN.

Česko má budoucnost

Novému fenoménu podléhají i čeští telefonisté. Výzkum společnosti Factum Invenio zaměřený na Česko a internetovou telefonii ukázal, že některou z forem volání přes síť prý využívá 100 až 180 tisíc lidí starších patnácti let.

Mezi společnostmi s dvaceti a více zaměstnanci až osm procent využívá tuto formu komunikace.

"Většina lidí očekává od telefonování přes internet nižší ceny za volání především na mobilní telefony a také volání zdarma mezi zákazníky stejného operátora," uvedl Michal Peca, Key Account Manager společnosti Factum Invenio.

Infobox

Příklad cen jednoho z českých poskytovatelů internetové telefonie:

  • Měsíční paušál: 355 Kč
  • Volání do vlastní sítě: zdarma
  • Volání na pevnou linku: zdarma
  • Volání na pevnou linku na Slovensko, v Německu, Rakousku či Francii: 2,13 korun za minutu
  • Volání na mobilní telefon tamtéž: 6,89 korun za minutu
  • Mobilní i pevná síť USA: 3,09 korun za minutu

Že má Česká republika v této sféře potenciál, dokazuje i rozhodnutí americké firmy BroadSoft, která vyrábí software pro internetovou telefonii. Ta v pátek oznámila, že v pražské Michli postaví servisní centrum za jeden milion dolarů.

Levnější alternativa

Doposud byla internetová telefonie především náhradou za pevné linky. Její výhoda spočívá ve velmi nízkých cenách. Například do USA je možné se z Čech dovolat za tři koruny za minutu, na mobilní sítě v Rakousku či Německu za korun šest.

Podle loňské studie OECD tato služba může snížit náklady na telefonování až o osmdesát procent.

Navíc mnoho operátorů nabízí své služby bez paušálu, zákazník tak platí pouze provolané minuty. Na druhou stranu však musí být počítač, notebook nebo mobilní telefon připojen k internetu.

Někteří mobilní operátoři jsou si ale vědomi "rizika", které k nim z internetu přichází. Britský Vodafone už se pustil do protiútoku a proniká do segmentu pevných linek. Svým zákazníkům nabízí vysokorychlostní internet či právě internetovou telefonii.

Foto: Profimédia

V zámoří již miliony

Ve Spojených státech podle Telecommunications Industry Association telefonuje přes internet 4,2 milionů uživatelů. Rychlému růstu zákazníků odpovídají i tržby operátorů. Zatímco v roce 2004 se jejich příjmy pohybovaly na hranici 200 milionů dolarů, v loňském roce to bylo již 1,1 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy