Intel zneužil dominantního postavení, tvrdí Evropa

dkl
27. 7. 2007 6:50
Evropská komise již zahájila vyšetřování
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Evropská komise oficiálně vznesla obvinění proti společnosti Intel. Údajně užívala ilegální praktiky v souboji s menším rivalem AMD.

Tyto informace agentuře Reuters potvrdil zdroj obeznámený se situací. Zprávy následně potvrdil i mluvčí komise.

Podle jejího zjištění Intel poskytoval výrazné slevy výrobcům počítačů, pokud si kupovali převážně jeho počítačové procesory x86, ale také platil výrobcům za to, že zpozdili nebo zrušili výrobu produktů s čipy od AMD. Intel také podle EK prodával své čipy některým zákazníkům pod cenou, aby posílil svoji pozici.

"Všechny tyto tři typy chování jsou zaměřené na odstranění AMD, hlavního konkurenta Intelu, z trhu," dodala komise.

Komise jako nejvyšší antimonopolní regulátor EU strávila několik let vyšetřováním Intelu a tím, zda díky taktice skutečně neférově udržuje své dominantní postavení.

Obě společnosti, Intel a AMD, ovládají většinu trhu s procesory (CPU) a podílí se tak na byznysu s osobními počítači, který ročně vynáší miliardy dolarů.

Brání se sama

AMD ovšem nečekala jen na to, než se rozhodne něco podniknout komise. Intel již zažalovala ve Spojených státech, Jižní Americe a dalších místech. Zatím ale nebylo nikde rozhodnuto.

Před několika dny AMD ohlásila nárůst svých čtvrtletních tržeb o třináct procent, přesto je 600 milionů dolarů ve ztrátě.

AMD získávala tržní podíl na úkor Intelu v roce 2005 i loni. Nakonec firma získala asi čtvrtinový podíl na trhu s procesory. Koncem loňského roku Intel přišel s novým procesorem, který výrazně srazil cenu starých modelů, a zasáhl tak zisky svých konkurentů.

 

Právě se děje

Další zprávy