IEA žádá radikální zelenou revoluci ve výrobě energie

lem, djl
6. 6. 2008 11:05
Půjde o biliony eur, v ČR porostou hlavně větrníky
Foto: Reuters

Tokio, Praha - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) plánuje globální energetickou revoluci. Volá po navýšení investic do "čistých", obnovitelných zdrojů energie. Informoval o tom server BBC.

Vyzvala státy, aby na snížení emisí oxidu uhličitého vynakládaly 1 procento hrubých národních produktů. Celkové investice do "zelené energetické revoluce" pak dosáhnou asi 45 bilionů dolarů (27,6 bilionů eur, 718 bilionů korun).

"Svět čelí neveselé kombinaci silného růstu poptávky po energiích, růstu emisí skleníkových plynů a vyčerpávání zdrojů. Globální revoluce energetických technologií je nejen nezbytná, ale i dosažitelná," prohlásil šéf agentury Nobuo Tanaka.

Snahou agentury je lepší využití zdrojů a hlavně šetrnější přístup k životnímu prostředí. Podle expertů se totiž bez okamžitého zásahu světového společenství zvýší do roku 2050 emise až o 130 procent, poptávka po ropě pak naroste o plných 70 procent. Zároveň s tímto oznámením pak připustila, že dosažení tohoto cíle bude velmi složité.

"Tento postup si nezbytně vyžádá novou technologickou revoluci, jež kompletně přemění cesty, jimiž získáváme a spotřebováváme energii," dodal Tanaka.

Způsoby, jimiž lze emise CO2 účinně omezit, pak agentura nabízí v tiskové zprávě. Mezi ně patří nové technologie k zachycení a uskladnění oxidu uhličitého, podpora vývoje obnovitelných zdrojů a jaderné energie a snižování spotřeby energie.

Více o dilematu jménem jádro: Fyzik Janouch: Evropa už ví - jádro prožívá renesanci

Výzva IEA předchází summitu ministrů hospodářství zemí G8, který se tuto sobotu uskuteční v Japonsku. Minulý měsíc vyzvali ke snižování produkce CO2 i ministři zemí G8 pro životní prostředí.

RWE plánuje 6 větrných parků o výkonu 100 MW

Ve stejný den, kdy svou výzvu zveřejnila IEA, oznámila energetická společnost RWE Innogy zabývající se obnovitelnými zdroji energie, že odkoupí celkem šest projektů na vybudování větrných parků v České republice.

Jejich výkon by měl dohromady dosáhnout 100 MW. Tedy stejného výkonu, jaký mají všechny stávající větrné elektrárny v ČR dohromady.

Větrníky - ilustrační snímek
Větrníky - ilustrační snímek | Foto: Reuters

Projekty, které společnost převezme od německé firmy Aufwind Energie i s její tuzemskou pobočkou AFE Bohemia, se nachází v západních a středních Čechách a na severu Moravy. S jejich výstavbou firma údajně začne mezi lety 2009 a 2011.

"Česká republika patří již dlouho ke klíčovým trhům RWE. Tato transakce nám zde zajistí dobrou startovní pozici pro náš výrazný růst také v oblasti obnovitelných zdrojů," zdůvodnil avizovaný obchod Fritz Vahrenholt, šéf RWE Innogy.

Podíl obnovitelných zdrojů má v roce 2010 podle zadání Evropské komise dosáhnout 8 procent z celkového objemu vyrobené energie, v roce 2020 to pak má být už 13 procent. V současnosti tento podíl dosahuje 4,7 procent.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy