Gripeny: Akcionáři Saabu už vědí pravdu o úplatcích

Adam Junek
3. 5. 2007 11:45
Vedení Saab přiznalo, že odměny agentům byly vysoké
Foto: Ondřej Besperát

Stockholm/Praha - Vedení zbrojní společnosti Saab nemá kontrolu nad svými penězi, a to se nelíbí akcionářům. Poslední odhalení v kauze prodeje gripenů české armádě vede vlastníky k tomu, aby žádali změnu obchodní politiky firmy.

Vedení firmy přiznalo možnost vyplácení vysokých provizí při prodeji svých stíhaček do zahraničí. V pořadu Uppdrag granskning (Úkol: Prověřit), vysílaného v úterý večer ve veřejnoprávní Švédské televizi (SvT), nejvyšší šéfové společnost připustili, že provize vyplácené takzvaným agentům mohou při jednotlivých kontraktech dosahovat řádu až miliard korun.

Foto: sh
  • FAKTA: VŠE O KAUZE GRIPEN
    Může to být jedna z největších polistopadových afér. Objevily se indície, které ukazují na korupci doprovázející prodej gripenů.

Před tím to ale šéfové popírali.

Před tím tvrdili, že provize agentům, kteří v cílových zemích ovlivňují politiky a další činitele ke kladným postojům vůči nabízeným produktům a vysoce pravděpodobně řadu z nich také korumpují, dosahují jen "několik málo milionů".

Totéž tvrdili akcionářům. "Říkali, že není pravděpodobné, že by odměny agentům dosahovaly úrovně miliard korun," řekla deníku Aktuálně.cz Carine Lundbergová ze švédské pojišťovny Folksam, jež vlastní podíl v koncernu Saab.

Nyní však generální ředitel SAAB Ake Svensson přiznal, že provize mohou dosahovat výše stamilionů švédských a tedy miliard českých korun.

Předseda představenstva společnosti Marcus Wallenberg navíc v rozhovoru pro SvT uvedl, že provize ve výši tří miliard Kč "může být velmi opodstatněná" v relaci k tomu, jakou práci agenti odvedli při sjednání kontraktu.

SAAB také opravil své dřívější tvrzení o tom, že má dobrý přehled o způsobech, jakým agenti s provizemi nakládají. Zatímco informační ředitelka koncernu SAAB Helena Staalnertová nejprve uvedla, že agenti dávají společnosti podrobné zprávy o tom, jak s provizemi naložili, její nynější verzí je, že SAAB nemá o tom, co se s penězi pod kontrolou agentů děje, přehled vůbec žádný.

Nelhali, ale...

A to je pro Folksam největší problém.

"Nemyslím, že nám vedení lhalo záměrně, jen jim bylo jaksi jedno, kolik peněz na agenty vydali. Je zřejmé, že Saab nemá žádnou nebo jen omezenou kontrolu nad výší plateb agentům a zároveň už vůbec žádnou kontrolu, jak tyto peníze budou použity. Vedení nám nadále tvrdí, že bez agentů není možné uzavírat smlouvy v cizích zemích. Ale tato politika se musí změnit," míní Lundbergová.

Co tedy Folksam podnikne? Bude požadovat změnu strategie při používání agentů. "Není dobré, aby se používala nějaká politika, nad níž není kontrola. Je třeba vědět, jak agenti peníze používají, aby nebyli v pokušení je zneužít k ilegálním věcem," uzavírá Lundbergová.

 

Právě se děje

Další zprávy