Google se "vrhne" na zelenou energii

djl
10. 12. 2007 13:45
Firma chce ekologickou energii levnější než tu z uhlí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Světová jednička na internetu - společnost Google - chce podobně jako svět internetu ovlivnit i svět energetiky.

Firma chce dokázat, že výroba energie z obnovitelných zdrojů může být levnější než je tomu u energie získávané spalováním uhlí. Docílit toho chce pomocí výzkumu využití solárních panelů a geotermálních systémů. Již v příštím roce společnost investuje několik desítek miliard dolarů.

"V oblasti obnovitelné energie se už udělala spousta práce. Byly vyvinuty technologie, díky kterým, pokud budou rozvíjeny, může být jednou levnější získávat energii z obnovitelných zdrojů než z uhlí," citoval Deník spoluzakladatele a prezidenta společnosti pro produkty Larryho Page.

Graf - obnovitelné zdroje
Graf - obnovitelné zdroje | Foto: Martina Běhounková

Zelená pro San Francisco

Představitelé firmy věří, že se jim do několika let povede z ekologických zdrojů vyrobit jeden gigawatt elektrické energie, což by plně stačilo pro město velikosti San Francisca.

Cílem firmy je postupně nahradit uhlí obnovitelnými zdroji. Uhlí má totiž 40% podíl na výrobě elektřiny na celém světě. Přitom je největší příčinou uvolňování CO2 a jiných skleníkových plynů do ovzduší.

"Levná energie z obnovitelných zdrojů má zásadní význam nejen pro životní prostředí, ale i pro ekonomiku mnoha zemí světa, které trpí nedostatkem elektrické energie jakéhokoli druhu," dodal Sergey Brin, spoluzakladatel společnosti Google a prezident pro technologie.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy