Dohoda: Kvůli záchraně Země budou jiné počítače

Dušan Klimeš
14. 6. 2007 13:20
Světový výrobci se shodli na ´zelené´ produkci.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mountain View - Výrobci počítačů, čipů, jejich distributoři i softwaroví giganti se dohodli na nové iniciativě, která má do čtyř let ušetřit 5,5 miliardy dolarů jen díky nižší spotřebě PC.

Záštitu nad tímto projektem převzal World Wildlife Fund (WWF).

"Jde o zcela první případ, kdy je náš program zaveden v rámci celého sektoru a zahrnuje výrobce, prodejce i spotřebitele," řekl John Donoghue, viceprezident organizace WWF.

"Jsme velmi rádi, že můžeme společně s předními průmyslovými firmami pracovat na řešení klimatických změn."

Intel Innovation Contest.
Intel Innovation Contest. | Foto: Intel

Polovina nazmar

"Typický dnešní stolní počítač vyplýtvá téměř polovinu spotřebované energie a server průměrně jednu třetinu," uvádí Urs Holzle, viceprezident pro provoz společnosti Google.

Projekt na "záchranu" klimatu podle něj přinese do roku 2010 počítače, jejichž efektivnost spotřeby bude až devadesátiprocentní.

Díky tomu by se do ovzduší nemělo dostat 54 milionů tun zbytečných emisí ročně a celosvětově tak ekonomika ušetří 5,5 miliardy dolarů, tedy téměř 120 miliard korun.

"Iniciativa na záchranu klimatu přinese do roku 2010 snížení emisí skleníkových plynů v objemu, který odpovídá ukončení provozu více než 11 milionů automobilů nebo uzavření tepelných elektráren s kapacitou  20,5 tisíce megawattů," uvedl Pat Gelsinger, generální manažer Digital Enterprise Group společnosti Intel.

"Je to významný krok při snižování produkce plynů, které negativně ovlivňují naši planetu," dodal Gelsinger.

Šetření již dnes

Program se snaží k šetření přivést uživatele už dnes. Na stránkách www.climatesaverscomputing.org mohou snahy průmyslníků podpořit svým příslibem, že příští počítač, který si pořídí, bude splňovat přísné podmínky pro šetrnou elektroniku.

Zároveň tyto stránky poskytují informace o tom, jak je možné šetřit spotřebu PC.

Do Climate Savers Computing Initiative se zapojily firma jako Intel, Dell, Google, IBM, či Microsoft.

 

Právě se děje

Další zprávy