Globalizace EU prospívá, chválí komise

ČTK, eko
25. 11. 2005 0:05
Brusel - Podle čerstvých analýz Evropské komise zvyšuje globalizace ekonomický růst v unii až o pětinu.

Nová studie Evropské komise však vzápětí upozorňuje, že další přínos je podmíněn tím, že se státy nebudou pokoušet zavádět různá ochranářská opatření.

"Protekcionismus a pokusy chránit pracovní místa a odvětví před mezinárodní konkurencí v delším období pouze snižují ekonomickou efektivitu, příjmy a pracovní příležitosti," uvádí se v materiálu.

Mnoho obav lidí z globalizace je podle komise "zcela zbytečných". Statistiky prý například dokazují, že v zemích, které se nechrání před čínskými dovozy, kvůli tomu nijak nepřibývá lidí bez práce, protože se vytvářejí pracovní příležitosti v jiných odvětvích.

PŘEČTĚTE SI: Havel vs. Klaus - knižní souboj o Evropu

Analýza EK dochází k závěru, že si unie stále drží pozici "největšího hráče ve světovém obchodu". Čína a další asijské státy se již staly největším konkurentem ve výrobě zboží s nízkou přidanou hodnotou. Přestože se tyto země začínají stále více orientovat i na vyspělé technologie, dospívají autoři studie k závěru, že by tento rozvoj neměl být přeceňován - většinu součástek potřebných pro výrobu špičkových technologií Čína stále sama dováží ze západu.

EU je nyní podle analýzy poměrně silná v oborech, které se řadí mezi středně technologické. Příkladem je automobilový a farmaceutický průmysl či výroba specializovaných strojů. Pokud si však chce udržet konkurenceschopnost, měla by "začít klást důraz i na špičkové technologické obory, například na informační a komunikační technologie".

 

Právě se děje

Další zprávy